Italijanskemu predsedniku Mattarelli je za pogum čestital francoski kolega Macron. Foto: Reuters
Italijanskemu predsedniku Mattarelli je za pogum čestital francoski kolega Macron. Foto: Reuters
Carlo Cottarelli
Cottarellija se je prijel vzdevek "gospod Škarje" zaradi njegovih rezov v italijansko javno porabo. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Evroskeptični politiki po Uniji so kritični do predsednika Mattarelle, Marine Le Pen je njegovo odočitev označila za državni udar. Foto: Reuters
Luigi Di Maio
"Resnično težko je zaupati v institucije in zakone te države," je po odločitvi Matarelle dejal Di Maio. Foto: Reuters
Cottarelli bo poskusil vzpostaviti tehnično vlado
Cotarelli dobil mandat za sestavo italijanske vlade

"Predsednik Mattarella je sprejel Cottarellija in mu poveril mandat za sestavo vlade," je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti. Kot je Cottarelli, nekdanji visoki predstavnik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) povedal po srečanju s predsednikom, bo oblikoval začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najpozneje na začetku prihodnjega leta.

"V parlamentu se bom predstavil s programom, ki bo, če bom dobil zaupnico, vključeval glasovanje o proračunu za leto 2019. Nato se bo parlament razpustil, volitve pa bodo na začetku leta 2019," je povedal Cottarelli. Predsedniku naj bi kmalu predstavil seznam ministrov, nato pa šel še po zaupnico v parlament. Če zaupnice ne bo dobil, bodo volitve že jeseni, je dodal.

Macron pozdravil pogum Mattarelle
Zmagovalka italijanskih volitev Gibanje petih zvezd zaradi zavrnitve njihovega kandidata za finančnega ministra, evroskeptičnega Paola Savone, poziva k razrešitvi italijanskega predsednika. Na drugi strani je pogum Mattarelle pozdravil francoski predsednik Emmanuel Macron.

"Ponovno izrekam svoje prijateljstvo in podporo predsedniku Mattarelli, ki ima zelo pomembno nalogo, da (zagotovi) institucionalno in demokratično stabilnost svoje države. To dela z veliko poguma in odgovornosti," je poudaril Macron.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem dejala, da bo Nemčija sodelovala s kakršno koli italijansko vlado, pri čemer pa morajo biti spoštovana načela evrskega območja.

Evroskeptični politiki po EU-ju so do Mattarelle kritični – francoska skrajna desničarka Marine Le Pen je odločitev označila za državni udar, britanski Nigel Farage pa je sporočil, da bodo "italijanski volivci ponoreli".

"Dialog z EU-jem ključen"
Kot je dejal nekdanji visoki uslužbenec IMF-ja, je "dialog z Evropsko unijo ključnega pomena za zaščito italijanskih interesov". "Potreben je konstruktiven dialog s polnim priznavanjem ključne vloge Italije," je povedal.

Cottareli, znan tudi kot "gospod Škarje" zaradi njegovih rezov javne porabe v Italiji, naj bi po pričakovanjih sestavil tehnično vlado. Ali mu bo to uspelo, je vprašljivo, saj je večina strank v preteklosti že napovedala, da tehnične vlade ne bo podprla.

Skrajno desna Liga in Gibanje pet zvezd, ki se označuje za populistično, sta se že zavzela za predčasne volitve. Glasovanje proti vladi Cottarellija v parlamentu je napovedala tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej, Italija. Za zdaj je zgolj doslej vladajoča Demokratska stranka potrdila, da bo v parlamentu glasovala za začasno vlado.

Cottarelli se je v 80. letih prejšnjega stoletja zaposlil na italijanski centralni banki, leta 1988 pa je dobil prvo zaposlitev na IMF-ju. Med letoma 2008 in 2013 je vodil oddelek IMF-ja za davke, vodil pa je tudi delegacije te organizacije v več državah.

Leta 2013 je bil pod vlado Enrica Lette pristojen za revizijo javnih izdatkov. Predlagal je številne reze v izdatke, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "gospod Škarje". Že naslednje leto ga je premier Matteo Renzi iz Demokratske stranke spet imenoval v IMF, kjer je prevzel položaj izvršnega direktorja, pristojnega za Italijo, Malto in Grčijo. Položaj je zapustil oktobra 2017, od tedaj pa deluje na univerzi v Milanu.

Pozivi k odstavitvi predsednika države
V nedeljo se je sicer Conte odpovedal mandatarstvu, potem ko je predsednik države zavrnil njegov predlog, da minister za finance postane 81-letni evroskeptik Paolo Savona. Vodja Gibanja petih zvezd, največje italijanske stranke, Luigi Di Maio je po zavrnitvi mandata Conteju pozval k postopku za odstavitev predsednika države Sergia Mattarelle.

S svojim vetom na imenovanje Savone za ministra za gospodarstvo in finance, češ da bi ta Italijo lahko umaknil iz evrskega območja, je po besedah Di Maia Mattarella povzročil "institucionalno krizo", poroča BBC. Po Mattarellovi odločitvi je po Di Maievih besedah "resnično težko zaupati v institucije in zakone te države". Savona je oster kritik EU-ja in nasprotnik politik zategovanja pasu.

Di Maio je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa na svojem profilu na družbenem omrežju Facebooku zapisal, da je odločitev Mattarelle nerazumljiva. "V tej državi si lahko obsojen kot kriminalec, obsojen za utajo davkov, lahko narediš zločine nad civilisti, si v preiskavi zaradi korupcije in si lahko minister. Če kritiziraš Evropo, pa ne moreš biti minister," je zapisal.

Spor o položaju Italije v EU-ju
Med Gibanjem petih zvezd, ki ga označujejo za populističnega, in predsednikom Mattarello sicer poteka spor glede položaja Italije v EU-ju, še poroča BBC.

Di Maio je pozval k postopku za odstavitev predsednika v skladu z 90. členom ustave, ki parlamentu omogoča, da z navadno večino od predsednika zahteva, da odstopi. Če bi večina poslank in poslancev glasovala za to zahtevo, bi ustavno sodišče odločilo, ali naj predsednika odstavi ali ne. Predsednik države v skladu z zakonodajo sicer ima pravico zavrniti imenovanje ministra.

Cottarelli bo poskusil vzpostaviti tehnično vlado
Cotarelli dobil mandat za sestavo italijanske vlade