Kot glavno varnostno grožnjo Evropi je Macron označil vojno v Ukrajini. Foto: Reuters
Kot glavno varnostno grožnjo Evropi je Macron označil vojno v Ukrajini. Foto: Reuters

"Obstaja nevarnost, da bi naša Evropa lahko umrla," je dejal Macron v govoru na pariški univerzi Sorbona in opozoril, da je Evropa na prelomnici, ko mora storiti več, da bi lahko konkurirala hitro oborožujočim se svetovnim tekmecem.

To je po njegovih besedah v celoti odvisno od naših odločitev, ki pa jih je treba sprejeti nemudoma, saj da obstaja veliko tveganje, da bo celina v naslednjih desetih letih oslabela ali bo odrinjena na rob.

Po njegovih besedah Evropa tvega gospodarski zaostanek v času, ko glavni konkurenti ne spoštujejo svetovnih pravil proste trgovine, zato mora pretresti svoj model rasti.

Pozval je k prenovi evropske trgovinske politike, da bi ubranili evropske interese, in pri tem tako Kitajsko kot ZDA obtožil neupoštevanja pravil svetovne trgovine. "Ne more delovati, če smo mi edini na svetu, ki spoštujemo pravila trgovine, kakršna so bila spisana pred 15 leti, in če jih Kitajci in Američani s subvencijami za kritične sektorje ne spoštujejo več," je bil oster.

Evropa se mora prebuditi in se spopasti z dejstvom, da ni dovolj oborožena za upiranje svetovnim grožnjam, kot je ruska vojna v Ukrajini, zato mora spremeniti obseg obrambe, je dejal Macron in se zavzel za ustanovitev evropske vojaške akademije za usposabljanje evropskega vojaškega osebja. Poleg tega bi morala Evropa okrepiti svoje zmogljivosti kibernetske varnosti in dati prednost domači vojaški industriji.

"Zgraditi moramo strateški koncept kredibilne evropske obrambe," je dejal francoski predsednik, ki je prepričan, da mora biti Evropa sposobna vzpostaviti dialog s tretjimi državami in pokazati, da ni vazal ZDA.

Ravnanje Rusije po njeni invaziji v Ukrajini je opisal kot brez zavor in dejal, da ni več jasno, kje si Moskva postavlja meje. Za evropsko varnost je po njegovih besedah življenjskega pomena, da Rusija v svoji agresiji nad Ukrajino ne zmaga.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Govor pred evropskimi volitvami

Macron se je v govoru v veliki meri vrnil k temam iz nastopa septembra 2017, ko je kmalu po nastopu položaja predstavil svojo vizijo razvoja Evrope. V letih dotlej je na evropsko stvarnost močno vplivalo več kriz, vključno z brexitom, covidom in rusko invazijo v Ukrajini.

Francoski predsednik je danes povzel učinke vsega tega dogajanja na EU, obenem pa je potrdil svoje zavzemanje za koncept evropske strateške avtonomije na področju tako obrambe kot tudi gospodarstva.

Govor je veljal tudi kot neke vrste vstop Macrona v kampanjo pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih njegovi sredinski liberalni stranki Preporod ne kaže najbolje. Trenutno v anketah močno zaostaja za skrajno desnim Nacionalnim zborom, grozi jim celo, da bodo za socialisti pristali šele na tretjem mestu.

Macron opozoril na ogroženost EU-ja