Foto: Reuters
Foto: Reuters

Združili so se v stranko Ekologija, demokracija, solidarnost (EDS), vanjo pa so povabili tudi več drugih nekdanjih Macronovih podpornikov.

"Odpadniki" se želijo na novi politični poti usmeriti predvsem v boj za zelene teme in družbeno neenakost. Eden njihovih najvidnejših članov je nekdanji kandidat za župana Pariza, Cedric Villani, ki je dejal: "Novo politično skupino sestavljajo svobodomiselni moški in ženske, ki se želijo posvetiti boju za ekologijo, demokracijo in solidarnost."

S tem je Macronova stranka Naprej, republika (La République en MarcheLREM) ostala pri 288 poslanskih sedežih, kar pomeni, da ji za večino v 577-članskem spodnjem domu parlamenta po novem manjka en glas, piše BBC. LREM sicer še vedno lahko računa na podporo dveh svojih političnih zaveznikov, sredinske stranke MoDem in desnosredinske Agir, ki imata skupaj v narodni skupščini 56 poslancev.

Tabor predsednika Macrona je v zadnjih mesecih zapustilo več vidnih članov, zato francoski mediji poročajo, da se je na omenjenih sedem poslancev močno pritiskalo, naj si premislijo in ostanejo v stranki.

Med pandemijo novega koronavirusa se je javnomnenjska podpora predsedniku še znižala, po drugi strani pa je premier Edouard Philippe pridobil priljubljenost.