Po navedbah sindikata CGT se je v Parizu zbralo od 350.000 do 400.000 protestnikov. Foto: Reuters
Po navedbah sindikata CGT se je v Parizu zbralo od 350.000 do 400.000 protestnikov. Foto: Reuters

Z zakonodajnim predlogom, ki ga je potrdila vlada, bodo dosedanjih 42 različnih pokojninskih shem nadomestili z univerzalnim pokojninskim sistemom, ki bo temeljil na sistemu točkovanja. Vlada je sicer iz predloga umaknila za sindikate najspornejše določilo, ki je predvidevalo, da bi z letom 2027 starost za polno pokojnino znašala 64 let, pri čemer bi se lahko upokojevali pri 62 letih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na seji vlade izpostavil temeljne cilje reforme, to so njena univerzalnost, pravičnost in odgovornost do prihodnjih generacij. Kot je po seji še povedala tiskovna predstavnica vlade Sibeth Ndiaye, je bil kritičen tudi do nasilja na protestih proti reformi, poroča francoska televizija BFMTV.

Kljub umiku določila o upokojitveni starosti so se danes na francoskih ulicah znova zbrale množice ljudi, ki nasprotujejo predlogu pokojninske reforme. Po navedbah sindikata CGT se je v Parizu zbralo med 350.000 in 400.000 protestnikov, ki v rokah držijo različne transparente z napisi proti reformi. "Vlada je trmasta, treba je nadaljevati pritisk nanjo," je dejal vodja sindikata CGT Philippe Martinez na protestih v Parizu.

Francoski premier Edouardo Philippe. Foto: Reuters
Francoski premier Edouardo Philippe. Foto: Reuters

Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v drugih francoskih mestih, med drugim v Lyonu, Marseillu in Havru.

V Parizu delujejo le tri podzemne železnice

Po Franciji se poleg tega že 51. dan nadaljuje tudi stavka v znak nasprotovanja reformi. Zaradi tega je znova oviran železniški promet. Vozi 60 odstotkov vlakov, ki povezujejo Pariz s predmestjem, in 70 odstotkov regionalnih vlakov. Hitri vlaki TGV medtem vozijo kot običajno. V Parizu pa zaradi stavke obratujejo zgolj tri linije podzemne železnice.

Stavkajo tudi odvetniki in učitelji. Po navedbah oblasti stavka med 10 in 15 odstotkov učiteljev, po navedbah sindikatov pa okoli 40 odstotkov.

Po današnji potrditvi na vladi bo predlog pokojninske reforme pot nadaljeval v parlamentu. Tam ga bodo predvidoma začeli obravnavati februarja, prvo glasovanje pa bi bilo lahko na začetku marca. Zakon naj bi potrdili do poletja.