V Budimpešti se vrstijo protesti proti vladi. Foto: Reuters
V Budimpešti se vrstijo protesti proti vladi. Foto: Reuters
Madžarska
Protestniki premierju Orbanu očitajo vse večjo avtoritarnost. Foto: Reuters

Nedeljski shod je četrti protest levičarskih opozicijskih strank, študentskih skupin in posameznih državljanov proti vladi v zadnjem tednu. Udeleženci so po poročanju Reutersa nosili madžarske zastave in zastave EU-ja ter transparente z napisi "ne kradite" in "neodvisna sodišča".

26-letni sociolog Andi, ki ni želel povedati svojega celotnega imena, je dejal, da je "nezadovoljstva vse več". "Ta teden so sprejeli dva zakona, ki ne služita interesom madžarskega ljudstva," je dejal.

Novi zakon, ki bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto, delodajalcem omogoča povečanje dovoljenega števila nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se podaljšuje z enega leta na tri. Kritiki so zakon označili za "suženjskega".

Vlada je sprejela tudi predlog zakona za vzpostavitev novih upravnih sodišč, ki bodo odgovarjala vladi in se bodo ukvarjala z občutljivimi temami, kot so volilna zakonodaja, protesti in korupcija.

Organizacije za zaščito državljanskih pravic sporočajo, da zakon predstavlja zadnjega v vrsti spodkopavanj demokratičnih institucij pod Orbanom, ki je na oblasti od leta 2010.

Nastavlja sebi zveste ljudi
Od prevzema oblasti je spremenil volilni sistem v korist njegovi vladajoči stranki Fidesz, na čelo javnih ustanov pa je postavil ljudi, ki so mu zvesti, obenem pa so se obogatili njegovi zavezniki, poroča Reuters.

Orban je večkrat prišel navzkriž z Brusljem, saj gradi sistem, ki ga njegovi kritiki označujejo za avtokratskega, s katerim krepi nadzor nad sodišči in mediji.

Orban je bil aprila letos znova izvoljen. Njegovo kampanjo so zaznamovala predvsem ostra protipriseljenska stališča, na volitvah pa se je spopadel s šibko in razdeljeno opozicijo.

Ta mesec je njegova vlada zasebno Srednjeevropsko univerzo prisilila, da zapusti Madžarsko. Gre za del večletnega Orbanovega boja z liberalnim ameriškim milijarderjem madžarskega rodu Georgeem Sorosem.

V soboto je vladajoči Fidesz v odzivu na proteste dejal, da je "vse jasneje, da so kriminalci del uličnih neredov, ki jih organizira Soroseva mreža".