Na madžarski južni meji so že ograje in oster mejni nadzor. Foto: EPA
Na madžarski južni meji so že ograje in oster mejni nadzor. Foto: EPA

Enota bo sprva štela 2200 mejnih stražarjev, pozneje bo njihovo število naraslo do 4000, je napovedal Orban. "Oblikovali bomo mejne enote, ki bodo imele nalogo ščititi vašo varnost v sodelovanju s policijo," je dejal.

Odločitev so sprejeli na četrtkovi vladni seji, ki je trajala več kot deset ur. Na seji so člani vlade razpravljali o vojni v sosednji Ukrajini, na koncu so razpravljali tudi o prehranski krizi, ki je že prizadela revnejše države.

"Kot posledica prehranske krize pričakujemo, da bo narasel pritisk migracij na madžarske južne meje, pri čemer se bo v prihajajočih tednih in mesecih več sto tisoč nezakonitih prebežnikov podalo na Madžarsko in v Evropo," je opozoril madžarski premier iz skrajno desne stranke Fidesz.

Madžarska je ena od prehodnih držav na balkanski migrantski poti, po kateri ljudje, ki bežijo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki, prihajajo v Zahodno Evropo. Največ prebežnikov poskuša vstopiti v Madžarsko prek Srbije.

Sodišče Evropske unije je leta 2020 razsodilo, da je madžarska zakonodaja o pravilih in praksi na tranzitnih območjih na srbsko-madžarski meji v nasprotju s pravom EU-ja. Madžarska ne izpolnjuje obveznosti na področju postopkov priznavanja mednarodne zaščite in vračanja prebežnikov iz tretjih držav.