Madžarski parlament je ob bojkotu opozicije in številnih protestih potrdil predlog zakona. Foto: Reuters
Madžarski parlament je ob bojkotu opozicije in številnih protestih potrdil predlog zakona. Foto: Reuters

Madžarski parlament, v katerem ima večina stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je predlog zakona potrdil s 157 glasovi za in enim proti. Opozicijske stranke so glasovanje bojkotirale.

V skladu s predlogom zakona, objavljenim prejšnji teden, bodo v šolah prepovedani izobraževalni programi, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBT.

Zakon predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od

Na shodu v ponedeljek zvečer naj bi se zbralo okoli 5000 ljudi. Foto: Reuters
Na shodu v ponedeljek zvečer naj bi se zbralo okoli 5000 ljudi. Foto: Reuters

heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

Prepoved bi zajela tudi vsakršno oglaševanje, v katerem bi bili istospolno usmerjeni ali transspolne osebe prikazani kot del normalnega življenja. Med drugim naj bi bil cilj zakona zaščititi "pravico otrok do spolne identitete ob rojstvu".

Zakon vzpostavlja tudi seznam organizacij, ki jim je dovoljeno izvajati izobraževanje o zadevah, povezanih s spolom v šolah.

Obenem zakonski predlog vključuje strožje kazni za spolno nasilje nad otroki in najstniki, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V ponedeljek zvečer se je pred parlamentom v Budimpešti po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 5000 ljudi, ki so mahali z mavričnimi zastavami in zahtevali umik predloga, češ da enači istospolno usmerjenost z nasiljem nad otroki.

AI: Številni zavračajo homofobijo in transfobijo

Po mnenju nevladne organizacije Amnesty International, ene od organizatork protesta, udeležba "kaže, da številni ljudje na Madžarskem zavračajo homofobijo in transfobijo in poskus vlade, da širi sovraštvo".

Gre za zadnjega v nizu zakonodajnih ukrepov v državi, ki naj bi bili usmerjeni proti pedofiliji in za zaščito otrok in družin. Madžarski parlament je že decembra lani potrdil vpis tradicionalne družine v ustavo in istospolnim parom prepovedal posvojitve.

Obenem so državljanom, ki so prestali operacijo za spremembo spola, onemogočili vpis novega spola v uradne dokumente.