Foto: Reuters Madžarski predsednik meni, da so reforme skladne z ustavo.
Foto: Reuters Madžarski predsednik meni, da so reforme skladne z ustavo.

"Proučil sem spremembe. Niso v neskladju z ustavo," je po podpisu dejal madžarski predsednik. Nova zakonodaja ne slabi pravic delavcev, saj je za nadure potrebna pisna privolitev zaposlenega, prav tako pa za zavrnitev opravljanja nadur ne bo sankcij, še meni Ader.

Madžarska opozicija je zakonodajo označila za suženjsko. Nova zakonodaja število nadur zvišuje z 250 na 400 ur letno, obdobje njihovega izplačila pa podaljšuje z leta dni na tri leta. 400 nadur letno pomeni šest delovnih dni na teden.

Foto: Reuters Protestniki novo zakonodajo označujejo za suženjsko.
Foto: Reuters Protestniki novo zakonodajo označujejo za suženjsko.

Madžarski parlament je zakonodajo sprejel 12. decembra. Vlada Viktorja Orbana ukrepe zagovarja kot obliko boja proti pomanjkanju delovne sile. Brezposelnost na Madžarskem je s 4,2 odstotka ena najnižjih v Evropi.

Dva madžarska poslanca sta na javni televiziji MTVA proti zakonodaji skušala sprožiti javno peticijo, a so ju odstranili iz prostorov televizije.

Tisoči na protestih

Po sprejetju zakonodaje v parlamentu so se začeli tudi protesti, ki se jih je udeležilo na tisoče ljudi. V nedeljo se je na petem zaporednem dnevu protestov na ulicah Budimpešte zbralo najmanj 10.000 ljudi.

Protestniki so predsednika države pozvali, naj nove delovne zakonodaje ne podpiše, in zagrozili s splošno stavko, na katero naj bi se pripravljalo 16 različnih sindikatov.