Draghi je tudi uradno sprejel položaj premierja. Foto: Reuters
Draghi je tudi uradno sprejel položaj premierja. Foto: Reuters

Draghi je položaj italijanskega premierja sprejel, potem ko si je v zadnjem tednu na pogovorih o oblikovanju vlade zagotovil široko podporo med italijanskimi parlamentarnimi strankami. Podpirajo ga stranke od levice do skrajne desnice. Kot zadnji so mu v četrtek podporo izrekli še v največji stranki v parlamentu, v Gibanju petih zvezd.

73-letni finančnik je italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli na današnjem srečanju predstavil tudi svojo ministrsko ekipo, v kateri je sedem ministrov dozdajšnje vlade, ki jo je vodil pravnik Giuseppe Conte.

Zunanje ministrstvo bo tako še naprej vodil Luigi Di Maio iz Gibanja petih zvezd, notranja ministrica pa bo še naprej Luciana Lamorgese. Na položaju zdravstvenega ministra ostaja Roberto Speranza. Menjava se bo med drugim zgodila na ministrstvu za gospodarstvo. Vodil ga bo Daniele Franco, ki je trenutno namestnik guvernerja italijanske centralne banke. Nasledil bo Roberta Gualtierija.

Franco je eden do osmih tehničnih ministrov. Strokovnjak Roberto Cingolani, ki je po izobrazbi fizik, bo vodil novo ministrstvo za ekološki prehod. Strokovnjakinja Marta Cartabia, ki je bila do septembra lani predsednica ustavnega sodišča, pa bo po novem na čelu ministrstva za pravosodje.

Ministre bo imelo šest strank. Štiri mesta so pripadla populističnemu Gibanju pet zvezd, po tri levosredinski Demokratski stranki, desnosredinski Naprej Italiji in skrajno desni Ligi. Leva stranka Svobodni in enakopravni ter Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija pa bosta imeli po enega ministra.

Matarella in Draghi. Foto: Reuters
Matarella in Draghi. Foto: Reuters

Prisega vlade v soboto

Pred predsednikom države bo nova ministrska ekipa prisegla v soboto ob 12. uri. Na začetku prihodnjega tedna pa bo predvidoma sledilo še potrjevanje v poslanski zbornici in senatu. Tam zaradi široke podpore ni pričakovati težav.

Od Draghijeve vlade se pričakuje pospešitev cepljenja proti covidu-19 in priprava načrta za gospodarske reforme v povezavi z evropskim skladom za okrevanje. Italija je v pandemiji covida-19 močno prizadeta, saj se spoprijema z najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, bolezen pa je zahtevala že več kot 92.000 življenj.

Država je brez polno delujoče vlade že skoraj mesec dni, potem ko je razpadla druga Contejeva vlada. Politično krizo je sprožil nekdanji italijanski premier in predsednik stranke Živa Italija Matteo Renzi z izstopom svoje stranke iz vlade sredi januarja zaradi nestrinjanja glede porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji.

Mario Draghi predstavil svojo ekipo