V brodolomu je umrlo najmanj 69 ljudi. Foto: Reuters
V brodolomu je umrlo najmanj 69 ljudi. Foto: Reuters

Kot je dejala, Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) italijanskih oblasti ni obvestila o izrednih razmerah. "Razmere so tako preproste kot tragične: od Frontexa nismo dobili nobenega nujnega opozorila," je ob robu obiska v Združenih arabskih emiratih v Abu Dabiju zavrnila očitke, da se italijanske oblasti niso odzvale. "Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da rešimo življenja, takoj ko smo bili opozorjeni na težavo, nismo pa bili opozorjeni vnaprej," je dejala predsednica desne italijanske vlade, ki ima trdo stališče do migracij.

Italija od partnerjev želi več solidarnosti

Državno tožilstvo v mestu Crotone je v četrtek sprožilo preiskavo o tem, kaj je šlo narobe med reševalno operacijo. Ugotoviti želijo, zakaj je italijanska obalna straža prispela prepozno do barke, ki je s približno 200 prebežniki na krovu izplula z obale Turčije ter se potopila pri kraju Steccato v Kalabriji na jugu Italije.

Po zdaj znanih uradnih informacijah je minilo šest ur od takrat, ko je Frontex v soboto zvečer opazil ladjo, ki je iz Turčije s 180 ljudmi na krovu potovala proti Italiji, do takrat, ko je italijanska obalna straža pred obalo Kalabrije začela reševalno operacijo.

"Iščem rešitve. Italija ne more rešiti problema sama – a da bi preprečili smrt več ljudi, moramo ustaviti nezakonite odhode," je Meloni odgovorila na kritike.

Rim že leta obtožuje svoje partnerje v Evropski uniji, da ne izkazujejo dovolj solidarnosti z Italijo, ki se spopada s prihodi prebežnikov prek Sredozemskega morja.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos na italijansko obalo po morju prispelo več kot 14.000 prebežnikov, vključno s 1700 mladoletniki.

Iskanje pogrešanih prebežnikov se nadaljuje
Pogovor z Jankom Petrovcem po brodolomu barke z migranti