Italija je kritična predvsem do ladij nevladnih organizacij. Foto: Reuters
Italija je kritična predvsem do ladij nevladnih organizacij. Foto: Reuters

Število nezakonitih prehodov meje na osrednji sredozemski poti se je od januarja do oktobra letos povečalo za 48 odstotkov.

Širši pogled sicer razkriva, da Italija nosi zlasti breme prihodov, medtem ko so pri nastanitvi in integraciji prišlekov veliko bolj obremenjene države severno od nje.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi, ki je v sredo stopil pred rimski parlament, meni, da se zaradi reševalnih ladij nevladnikov za pot čez Sredozemlje odloča več prebežnikov kot sicer, saj da se tako počutijo varneje. Ob tem je citiral poročilo Frontexa, češ da prisotnost humanitarnih ladij vpliva tudi na vedenje tihotapcev z ljudmi.

Politična opozicija trdi, da gre zgolj za vladno propagando; nevladniki pa verjamejo, da je njihovo delo nujno, vse odkar je leta 2014 takratno reševalno operacijo Italije Mare Nostrum nadomestila evropska misija Sophia – s pretežno varnostnimi nalogami.

V Sredozemlju trenutno deluje deset ladij nevladnikov, največ iz Nemčije; prek njihovih reševalnih akcij je letos v Italijo prišlo okoli 12 odstotkov od 93.500 izkrcanih prebežnikov.

V Sredozemlju trenutno deluje deset ladij nevladnikov. Foto: Reuters
V Sredozemlju trenutno deluje deset ladij nevladnikov. Foto: Reuters

Večina prebežnikov zapusti Italijo

Strokovnjaki za migracije sklepajo, da veliko novodošlih po prihodu zapusti Italijo, saj je prošenj za azil nesorazmerno več v državah severno in zahodno od nje. Toda nezakoniti tok sekundarnih migracij se utegne upočasniti, saj je Francija znova poostrila nadzor na kopenski meji z Italijo.

Da kaže najprej pomesti pred lastnim pragom, pa dokazuje včerajšnja novica o aretaciji osemnajstih tihotapcev s Sicilije. Gre za kriminalce italijanske in tunizijske narodnosti, ki so v zadnjih treh letih redno privažali prebežnike iz Tunizije – in to s hitrimi čolni, s katerimi traja plovba čez Sicilski preliv manj kot štiri ure. Za storitev so zaračunavali od tri do pet tisoč evrov na osebo.

Skoraj petina novodošlih prebežnikov v Italiji je Tunizijcev.