Timanovska je dejala, da so jo želeli na silo odpeljati iz Japonske. Foto: EPA
Timanovska je dejala, da so jo želeli na silo odpeljati iz Japonske. Foto: EPA

"Ugotoviti moramo vsa dejstva in zaslišati vse vpletene, preden sprejmemo nadaljnje ukrepe," je odločitev za odprtje uradne preiskave po poročanju nemške tiskovne agencije DPA danes pojasnil tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams.

24-letna udeleženka olimpijskih iger je po navedbah beloruske opozicije prejšnji konec tedna za las ušla ugrabitvi in prisilni vrnitvi iz Tokia v domovino. MOK je v povezavi s primerom zahteval pojasnilo beloruskega olimpijskega komiteja, rok zanj pa se po besedah Adamsa izteče danes.

Kdaj naj bi MOK končal preiskavo primera, Adams ni želel napovedovati. "Te stvari terjajo čas," je dejal. Več športnih zvez se je že zavzelo za izključitev beloruskega olimpijskega komiteja. Adams pa je poudaril, da je Timanovska MOK-u večkrat zatrdila, da se zdaj počuti dobro in da je na varnem.

Beloruskega aktivista našli obešenega v Kijevu

Medtem so v parku v Kijevu našli obešenega beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je pred represijo beloruskih oblasti pobegnil v Ukrajino in je tam vodil nevladno organizacijo, s katero je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine.

Šišova so pogrešali od ponedeljka, ko se po jutranjem teku ni vrnil domov in se ni oglašal na prenosni telefon.

Policija je zaradi suma, da se je zgodil umor, že sprožila preiskavo. Kot so zatrdili, bodo temeljito preiskali vse sledi, vključno z morebitnim umorom, ki bi ga storilci skušali prikazati kot samomor.

Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočila beloruska skupina Pomlad (Vjasna), so prijatelji Šišova povedali, da so ga zadnje čase med tekom zasledovali "tujci".

V kratkem, po poročanju BBC-ja predvidoma že v sredo, naj bi Timanovska odpotovala na Poljsko, potem ko ji je ta država podelila humanitarni vizum. Poljski premier Mateusz Morawiecki je zatrdil, da so ji pripravljeni omogočiti nadaljevanje športne kariere.

Očitek o "zločinskem poskusu" ugrabitve

Morawiecki je Minsku očital "zločinski poskus" ugrabitve olimpijke, ki je kritična do beloruskih oblasti, in terjal posledice. "Agresija beloruskih varnostnih služb na japonskem ozemlju" zahteva "odločen ugovor mednarodne skupnosti", je v ponedeljek zvečer zapisal na Facebooku in obenem spomnil, da so in morajo biti olimpijske igre simbol miru in "ferpleja".

Poljski veleposlanik v Tokiu Pawel Milewski je po srečanju s Timanovsko na Twitterju zapisal, da je ta "pretresena, prestrašena, a zelo hvaležna za poljsko pomoč v teh ekstremno težkih časih v njeni športni karieri".

Afera je izbruhnila konec tedna, potem ko je beloruski olimpijski komite Timanovsko, ki naj bi v ponedeljek nastopila v teku na 200 metrov, izključil iz olimpijske reprezentance. Uradno naj bi brez mesta ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

V nedeljo je bila 24-letnica že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se je odločila ostati in zaprositi za pomoč MOK. Noč je preživela pod zaščito japonskih oblasti, nato pa ji je pomoč ponudilo več držav, tudi Poljska. Zdaj je na poljskem veleposlaništvu v Tokiu.

Njen 25-letni mož Arsenij Zdanevič je v ponedeljek zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev. Kot je povedal, z ženo nikoli nista bila politično aktivna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon.

EU: Še en primer brutalnosti represije Lukašenkovega režima

Izrazi solidarnosti s Timanovsko prihajajo z vsega sveta, med drugim iz ZDA in EU-ja. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je domnevni poskus Belorusije, da jo na silo odpelje iz Japonske, obsodil kot "nadnacionalno represijo". "Takšna dejanja kršijo olimpijskega duha, so žalitev osnovnih pravic in jih ni mogoče dopuščati," je tvitnil.

V EU-ju so v ponedeljek pozdravili odločitev Poljske. Tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella Nabila Massrali je obenem poskus Minska označila kot "še en primer brutalnosti represije Lukašenkovega režima".

V EU-ju so v odzivu na dogajanje znova danes poudarili, da je poskus nasilne repatriacije atletinje še en primer brutalnosti represivnega Lukašenkovega režima, ki prizadene vse kategorije beloruske družbe, tudi športnike, in ne spoštuje olimpijskega premirja. Izrazili so popolno solidarnost s športnico in pozdravili potezo Poljske, da ji je zagotovila humanitarni vizum.

MOK sprožil preiskavo o primeru Timanovske