Po skoraj sedmih letih je britanska policija le prijela Juliana Assangea. Foto: EPA
Po skoraj sedmih letih je britanska policija le prijela Juliana Assangea. Foto: EPA

Moreno je spregovoril za britanski časnik Guardian. V intervjuju je branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Assangeu: "Žal so bile na našem ozemlju in z dovoljenjem prejšnje vlade znotraj ekvadorskega veleposlaništva v Londonu zagotovljene zmogljivosti za vmešavanje v procese drugih držav."

"Ne moremo dopustiti, da naša hiša, hiša, ki je odprla svoja vrata, postane center za vohunjenje," je poudaril Moreno, ki je predsednik Ekvadorja postal leta 2017, in zatrdil, da nobena država ni vplivala na odločitev Ekvadorja "Naša odločitev ni arbitrarna, temveč temelji na mednarodnem pravu." Po njegovih besedah je to le posledica Assangeevih kršitev, poroča BBC.

Lenin Moreno je dejal, da je Assange večkrat kršil pogoje azila. Foto: EPA
Lenin Moreno je dejal, da je Assange večkrat kršil pogoje azila. Foto: EPA

Robinsonova: Obtožbe so nezaslišane

Moreno je poudaril, da Assange ni skrbel za osebno higieno, kar naj bi vplivalo na njegovo zdravje. Dodal je tudi, da se je grdo vedel do zaposlenih na veleposlaništvu. Predsednik Ekvadorja je zatrdil, da ima britanska zagotovila, da v primeru Assangea ne bodo kršili temeljnih pravic. Prav tako ga ne bodo poslali v državo, kjer bi ga lahko doletela smrtna kazen.

Assangeeva odvetnica Jennifer Robinson je Morenove besede označila za "nezaslišane obtožbe". Po njenih besedah Ekvador s tem želi utemeljiti "nezakonito" dejanje, ko je dovolil britanski policiji vstop na veleposlaništvo.

Na veleposlaništvu bival sedem let

47-letnega Avstralca, ki mu zaradi kršitev pogojne kazni, ko se je zatekel na veleposlaništvo, grozi 12 mesecev zapora, je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih prebivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorska vlada mu je predtem odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo.

Tja se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva po obisku te države leta 2010. Assange obtožbe zanika. Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo. Assangeu grozi tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.