Markus Söder (CSU) je na Bavarskem pričakovano slavil. Foto: Reuters
Markus Söder (CSU) je na Bavarskem pričakovano slavil. Foto: Reuters

Na Bavarskem je CSU ministrskega predsednika Markusa Söderja dobil med 36,5 in 36,7 odstotkov glasov. Na prejšnjih volitvah leta 2018 je ta stranka zbrala 37,2 odstotka glasov. Svobodni volivci (FW), ki so na Bavarskem v koaliciji s CSU-jem, naj bi volilni izid izboljšali na 14 odstotkov, medtem ko so leta 2018 dosegli 11,6 odstotka.

Söder je volilni izid označil kot jasno pooblastilo CSU-ju za vladanje. Želi tudi nadaljevati
koalicijo s FW-jem, saj, kot je dejal, mora "po volitvah veljati, kar je bilo pred volitvami obljubljeno", pogovore pa je napovedal že za ta teden.

Zeleni, doslej največja opozicijska stranka v bavarskem deželnem parlamentu, so po napovedih nekoliko poslabšali volilni izid, in sicer s 17,5 odstotka v letu 2018 na 15,5 do 16 odstotkov. Se je pa okrepila skrajna Alternativa za Nemčijo (AfD) z doseženimi 15 do 16 odstotki glasov, leta 2018 jih je dobila 10,2 odstotka.

Socialdemokratska stranka (SPD) je še nekoliko oslabela, dosegla naj bi 8,5 odstotka v primerjavi z 9,7 odstotka iz leta 2018. V parlament naj se ne bi uvrstili liberalci (FDP), saj jim z napovedanimi tremi odstotki glasov ni uspelo preskočiti petodstotnega praga (leta 2018 so dobili 5,1 odstotka).

Slavje ministrskega predsednika Heesna Borisa Rheina. Foto: Reuters
Slavje ministrskega predsednika Heesna Borisa Rheina. Foto: Reuters

Tudi v Hessnu pridobila skrajna desnica

Volitve v Hessnu so po projekcijah televizij ARD in ZDF prinesle dober rezultat CDU-ju in sedanjemu ministrskemu predsedniku Borisu Rheinu. CDU naj bi dosegel med 34,3 in 34,9 odstotka (leta 2018 27 odstotkov). "To je nepojmljivo izjemen dan za hessenski CDU," je slavil 51-letni Rhein.

Zeleni kot dosedanji koalicijski partner so zdrsnili na 15,5 odstotka, na prejšnjih volitvah so zbrali 19,8 odstotka.

Vodilna stranka v zvezni koaliciji, SPD kanclerja Olafa Scholza, kljub dejstvu, da je v boj za položaj hessenske ministrske predsednice poslala zvezno notranjo ministrico Nancy Faeser, ni naredila preboja. Po projekcijah je zdrsnila na 15 do 16 odstotkov, potem ko je že leta 2018 dosegla zgodovinsko nizek rezultat z 19,8 odstotka.

Je pa v Hessnu pridobil AfD, ki je na prejšnjih volitvah prejel 13,1 odstotka, tokrat mu napovedujejo med 17,2 in 17,9 odstotka glasov. Levici vnovična uvrstitev v parlament ni uspela z doseženimi 3,5 odstotka podpore, to so ji sicer napovedovale že predvolilne ankete. FDP naj bi po projekcijah dosegel pet odstotkov, kar pomeni, da glede na prag za vstop v deželni parlament njihova uvrstitev še ni čisto jasna.

Bavarska, druga največja zvezna dežela, ter Hessen s finančnim središčem Frankfurt, imata skupaj 20 milijonov prebivalcev, kar je približno četrtina celotnega prebivalstva Nemčije. Tudi zato naj bi volitve izmerile splošni politični utrip v državi, v kateri se krešejo mnenja tudi glede prebežnikov in vojne v Ukrajini, poroča Politico.

Na Bavarskem in v Hessnu slavje konservativcev