Meja med Nemčijo in Poljsko. Foto: Reuters
Meja med Nemčijo in Poljsko. Foto: Reuters

"Če nam ne bo uspelo bolje zaščititi zunanje meje, potem so ogrožene notranje meje v Evropski uniji," je dejala Fraeser.

Nemčija je lani sprejela milijon ukrajinskih beguncev, naraslo pa je tudi število prosilcev iz drugih regij. Število prebežnikov je povečano po množičnem prihodu na tisoče prebežnikov na italijanski otok Lampedusa.

Poljska je v torek začela izvajati nadzor nad nekaterimi vozili, ki na njeno ozemlje prihajajo od meje s Slovaško in bi lahko prevažali prebežnike, zdaj pa je Varšava napovedala, da tudi sama razmišlja o nadzoru na meji z Nemčijo.

"Bojimo se, da bodo vsak trenutek začeli prihajati iz Italije," je za zasebno televizijo Polsat News povedal tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller. "Zato razmišljamo o nekaterih kontrolah na poljsko-nemški mejina naši strani, ker se bojimo prihodov iz Italije."

Tudi Slovaška se spopada s povečanim prihodom prebežnikov. Glede na podatke slovaškega notranjega ministrstva se je število prijetih prebežnikov v primerjavi z lanskim letom povečalo kar za devetkrat na več kot 27.000.

Fajon za zaščito zunanjih meja

Na pereče vprašanje nezakonitih migracij so danes na Dunaju opozorili tudi zunanji ministri držav skupine C5, ki poleg Slovenije združuje še Avstrijo, Češko, Slovaško in Madžarsko, pri čemer so poudarili evropski pristop.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila na porast nedovoljenih migracij tudi na zahodnobalkanski poti. Po njenem mnenju je treba storiti vse, da zaščitimo svoje zunanje meje, pri čemer je izpostavila boj proti nezakonitim migracijam in trgovini z ljudmi ter sodelovanje med državami s ciljem ohranitve schengna.

Tudi češki zunanji minister Jan Lipavsky je vprašanje nezakonitih migracij označil za eno od najbolj perečih vprašanj, pri čemer se je zavzel za zaščito schengna. Na težavno migracijsko situacijo v državi je opozoril tudi njegov slovaški kolega Miroslav Wlachovsky.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je opozoril na nasilje migrantov na južni madžarski meji nad madžarskimi mejnimi stražarji, pri čemer je bil kritičen do pomanjkanja podpore s strani EU in stališča nekaterih "zahodnih" članic EU glede potrebe po porazdelitvi beguncev.

Nemčija uvaja nadzor na meji s Poljsko in Češko