Portugalski učitelji stavkajo in zahtevajo višje plače že nekaj časa. Foto: Reuters
Portugalski učitelji stavkajo in zahtevajo višje plače že nekaj časa. Foto: Reuters

"Milijoni za banke, za nas samo drobiž," se je slišalo na ulicah portugalske prestolnice, kjer se je po ocenah policije zbralo okoli 80.000 protestnikov.

Sindikat delavcev vzgoje in izobraževanja (STOP) od vlade zahteva zvišanje plač učiteljem in šolskim delavcem za najmanj 120 evrov na mesec in možnost hitrejšega napredovanja.

Učitelji se pritožujejo, da so zaradi zamrznitve napredovanj v preteklosti najslabše plačani višji javni uslužbenci in da se je njihov finančni položaj še poslabšal, potem ko je inflacija dosegla najvišjo raven v zadnjih 30 letih.

Kot poroča Reuters, tako najnižje plačani učitelji mesečno prejmejo približno 1100 evrov na mesec, tisti v najvišjem plačnem razredu pa običajno zaslužijo manj kot 2000 evrov na mesec.

Vlada se ni odzvala posebej s predlogom za učitelje, ampak je napovedala, da bo vsem javnim uslužbencem, ki zaslužijo do približno 2600 evrov, zvišala mesečne plače za 52 evrov.

Učitelji in drugo šolsko osebje po vsej državi že od začetka decembra organizirajo stavke, zaradi česar so bile zaprte številne šole, učenci pa niso mogli obiskovati pouka.

Po zmagi socialistov na volitvah pred letom dni se vlada premierja Antonia Coste spopada s padcem javne podpore in uličnimi protesti zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ob rekordni inflaciji.