Posredovati je morala policija. Foto: Reuters
Posredovati je morala policija. Foto: Reuters

Protestniki so z gesli in plakati v rokah zahtevali od države, da se resneje spoprime s podnebnimi spremembami in se zaveže, da bo nehala uporabljati fosilna goriva. Nato so vdrli v stavbo in kričali "Odidi, Costa e Silva!" Minister je sicer nekdanji izvršni direktor energetske družbe. Na njihove zahteve se ni odzval.

Policisti so protestnike nato odvlekli iz stavbe, piše Guardian.

Portugalski okoljski protestniki so se za za shod odločili, ker ne verjamejo, da srečanja, kot je podnebna konferenca COP 27, ki trenutno poteka v egiptovskem letovišču Šarm El Šejk, lahko rešijo težave. "Potrebujemo več sodelovanja civilne družbe in manj lobistov iz fosilne industrije," so prepričani. Kritični so tudi do portugalske vlade, za katero so prepričani, da daje prednost finančnim interesom velikih podjetij, namesto da bi postavila podnebne spremembe na prvo mesto svoje agende.

"Razmere so zelo resne in zelo nujne. Kar bomo storili v tem desetletju – oziroma česar ne bomo – bo imelo izjemen vpliv na našo podnebno varnost," je dejala Marta Leandro, podpredsednica okoljske skupine Quercus.