Poleg tega se bo tudi Hrvaška morala prilagoditi novi evropski direktivi, po kateri bo tudi za poklic splošnega zdravnika potrebna štiriletna specializacija. Foto: BoBo
Poleg tega se bo tudi Hrvaška morala prilagoditi novi evropski direktivi, po kateri bo tudi za poklic splošnega zdravnika potrebna štiriletna specializacija. Foto: BoBo

Hrvaška ima danes 2.330 splošnih zdravnikov, trenutno jih primanjkuje 186. Še slabše bo v prihodnjih letih. Zaradi dolgoletnega premajhnega števila specialistov na tem področju in odhoda številnih zdravnikov na delo v tujino, primarni zdravstveni dejavnosti na Hrvaškem grozi kolaps. Najhuje je v slabše naseljenih krajih in na hrvaških otokih.

Na Hvar po dolgem iskanju prišla mlada makedonska zdravnica
Tako je malo ribiško mestece Sućuraj na otoku Hvar več mesecev neuspešno iskalo družinskega zdravnika, na razpis pa se je na koncu prijavila le ena zdravnica, potem ko so k redni plači in stanovanju dodali še 7.000 evrov bonusa, pravi načelnik občine Ivan Slavić. Službo je na koncu dobila mlada zdravnica iz Makedonije Divna Vojnovska, ki pravi, da ji manjše in mirno okolje ustreza, zato se je na razpis tudi prijavila. V Sućurju bo skrbela za okrog 300 pacientov, medtem ko imajo nekateri splošni zdravniki na Hrvaškem tudi več kot 2.250 pacientov in jih povprečno na dan pregledajo tudi več kot 80.

Premalo je tudi različnih specialistov
Na Hrvaškem primanjkuje tudi 50 pediatrov in 79 ginekologov. Ministrstvo za zdravje je sicer lani, s pomočjo sredstev iz evropskih skladov, razpisalo večje število specializacij s področja primarne zdravstvene dejavnosti, vendar se je na razpis prijavilo le malo zdravnikov.

Poleg tega se bo tudi Hrvaška morala prilagoditi novi evropski direktivi, po kateri bo tudi za poklic splošnega zdravnika potrebna štiriletna specializacija.