V sredo je na Hrvaško z vlakom prišlo kakšnih 500 turistov iz Češke. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato mora čim bolj omejiti nove izbruhe novega koronavirusa. Foto: EPA
V sredo je na Hrvaško z vlakom prišlo kakšnih 500 turistov iz Češke. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato mora čim bolj omejiti nove izbruhe novega koronavirusa. Foto: EPA

V državi je še 647 obolelih. V bolnišnicah je 84 bolnikov, od teh trije potrebujejo ventilatorje.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 2912 okužb z novim koronavirusom, 110 obolelih je umrlo. Okrevalo je 2155 ljudi, doslej pa so jih testirali več kot 81.400.

Ob tem so izpostavili, da so to podatki, ki so jih pridobili do 12.45, zato obstaja možnost, da bo nastala razlika v številu okuženih, saj jih posamezni lokalni štabi civilne zaščite objavljajo ob različnih urah.

Na Balkanu vse več okužb

Največ okužb v osiješko-baranjski županiji
Največ okuženih v preteklih 24 urah je bilo v osiješko-baranjski županiji, kjer so ugotovili 24 novih primerov. V Zagrebu so potrdili 19 novih okužb. Novo žarišče je v Požegi v Slavoniji, kjer so okužbo potrdili pri desetih ljudeh, potem ko se je novi koronavirus razširil po obisku dveh prebivalcev v Nemčiji.

Istra: Okužena tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA
Še sedem primerov je bilo v vukovarsko-sremski županiji, pet pa v splitsko-dalmatinski županiji. V istrski županiji so potrdili dva nova primera. To sta tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA, so sporočili iz štaba civilne zaščite hrvaške Istre. V še štirih županijah, ki so do zdaj objavile podatke, so bili do trije novi primeri okužb.

Nekaj okužb tudi med turisti, a gre za zanemarljivo številko
Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo Tomislav Dulibić je potrdil, da je v Pulju in Zadru nekaj turistov okuženih z novim koronvirusom, a da so vsi okuženi turisti epidemiološko oskrbljeni. "Ni širitve novega koronavirusa. To je zanemarljiva številka glede na število turistov na Hrvaškem," je povedal Dulibić.

Turisti uživajo v kavarni v Opatiji. Na Hrvaškem so junija zabeležili 892.000 turističnih obiskov. Trenutno pa naj bi bilo na Hrvaškem več kot 300.000 turistov. Foto: EPA
Turisti uživajo v kavarni v Opatiji. Na Hrvaškem so junija zabeležili 892.000 turističnih obiskov. Trenutno pa naj bi bilo na Hrvaškem več kot 300.000 turistov. Foto: EPA

Tisti s temperaturo, višjo od 37,2 stopinje Celzija, ne smejo voliti?
Vnovično povečanje števila okužb na Hrvaškem je sprožilo tudi razprave o vplivu epidemije na nedeljske parlamentarne volitve. Državna volilna komisija (DIP) je spremenila svojo odločitev, da vsi tisti, ki bodo na volilno nedeljo imeli telesno temperaturo, ki bo višja od 37,2 stopinje Celzija, ne smejo voliti. Po novem so svetovali volivcem, ki bodo imeli povišano telesno temperaturo, naj se obrnejo na svoje zdravnike, ki bodo ocenili, ali gre za simptome okužbe. Če ne bodo prepoznali simptomov, se bodo volitev lahko udeležili.

Ustavni strokovnjaki: Volitve je treba omogočiti vsem, tudi obolelim s covidom-19
Prepoved glasovanja ostaja za vse obolele s covidom-19. Ob tem so v volilni komisiji danes pojasnili, da je prepoved glasovanja obolelim v skladu z zakonom o zaščiti zdravja ljudi pred nalezljivimi boleznimi. Opozicijske stranke vztrajajo, da je treba vsem državljanom omogočiti uresničitev volilne pravice. Tudi hrvaški ustavni strokovnjaki menijo, da mora država zagotoviti tudi obolelim s covidom-19 udeležbo na volitvah, tako kot bodo to omogočili tistim, ki bodo v nedeljo v samoizolaciji.

Ljudje z maskami pred bolnišnico v Užicah na zahodu Srbije. Foto: EPA
Ljudje z maskami pred bolnišnico v Užicah na zahodu Srbije. Foto: EPA

Srbija: 359 novih okužb, 80 odstotkov v Beogradu
Medtem iz Srbije poročajo o 359 novih okužbah z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov s covidom-19. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu.

V Srbiji, kjer se od parlamentarnih volitev 21. junija spopadajo z opaznim porastom okužb, so zaradi naraščanja števila okužb znova zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v štirih mestih, ki so žarišča okužb - v Vranju, Novem Pazarju, Kragujevcu in Tutinu.

Po navedbah lokalnih medijev so razmere še posebej kritične v Novem Pazarju in Tutinu, kjer so bolnišnice prepolne, primanjkuje jim tudi zaščitne opreme. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je te navedbe zanikal kot laži, čeprav so v bolnišnico v Novem Pazarju poslali dodatne zdravnike. V sredo je predstavnik bolnišnice povedal, da tam zdravijo okoli 100 bolnikov s covidom-19.

Vučić: Za dva tedna zaprtje nočnih klubov in splavov med 23. in 6. uro
Srbski predsednik Vučić je v četrtek zvečer po sestanku kriznega štaba sporočil, da bo vlada za dva tedna odredila zaprtje nočnih klubov in splavov med 23. in 6. uro zjutraj. Prav tako bodo zaprti študentski domovi. V zaprtih prostorih je dovoljeno zbiranje do 100 ljudi, na prostem pa do 500. Vučić je napovedal, da če ne bo izboljšanja stanja, bodo sledili še ostrejši ukrepi.

V državi je zaradi covida-19 do danes umrlo skupno 287 bolnikov, potrdili pa so 15.195 primerov okužbe. V bolnišnicah je na medicinskih ventilatorjih 81 bolnikov.

Prizor iz glavnega mesta Severne Makedonije Skopja, kjer je z novim koronavirusom akitvno okuženih več kot 2000 ljudi, skupaj v državi pa 3440. Foto: EPA
Prizor iz glavnega mesta Severne Makedonije Skopja, kjer je z novim koronavirusom akitvno okuženih več kot 2000 ljudi, skupaj v državi pa 3440. Foto: EPA

Severna Makedonija: 173 novih okužb, umrlo 15 ljudi
V Severni Makedoniji število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča, in sicer so imeli 173 novih okužb, od tega 75 v prestolnici Skopje. Zaradi covida-19 je umrlo 15 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. V zadnjih 24 urah so v Severni Makedoniji izvedli 1653 testov, potrdili pa so 173 okužb. Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji potrdili 6625 primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 321 ljudi. Med 15 novimi žrtvami covida-19 jih je osem umrlo v Skopju, po dva pa v Tetovu, Strugi in Gostivarju in ena v Ohridu.