Srbski dijaki so sprejemni izpit za vpis na univerzi zaradi epidemije takole pisali v prostorih beograjskega sejma. Med okuženimi v Beogradu je tudi 240 študentov. Foto: Reuters
Srbski dijaki so sprejemni izpit za vpis na univerzi zaradi epidemije takole pisali v prostorih beograjskega sejma. Med okuženimi v Beogradu je tudi 240 študentov. Foto: Reuters

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili štiri smrtne žrtve covida-19 ter 272 novih okužb, kar so štiri okužbe manj kot dan prej. V državi je zdaj 1783 aktivnih primerov okužbe.

Število bolnikov na respiratorjih je poskočilo na 73. V primerjavi z dnevom prej se je povišalo za 32, navaja regionalna televizija N1. Epidemiolog Branislav Tiodorović ob tem predvideva, da lahko vrhunec v Srbiji pričakujejo čez pet ali šest dni.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da bodo naslednje tri dni spremljali položaj po državi in nato po potrebi uvedli najstrožje ukrepe.

Posvaril je, da Srbijo jeseni čakajo še veliko hujše razmere. "Moramo se bojevati s koronavirusom, ne moremo zapreti države, moramo delati, da bi lahko živeli," je dejal srbski predsednik.

Srbska vlada je medtem že sprejela ostrejše ukrepe za lokalne samouprave na območjih, kjer so razglašene izredne razmere.

Odpovedane so vse športne in kulturne prireditve, bari in restavracije so lahko odprti od 7. do 20. ure. V primerih, kadar ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje, je zbiranje omejeno na pet ljudi, tako v zaprtih kot odprtih prostorih. V izobraževalnih ustanovah so dovoljeni le izpiti ob primernih epidemioloških ukrepih.

Novi Pazar: "Bolniki ne bodo več ležali po hodnikih"
V mestu Novi Pazar je največ okuženih v Srbiji glede na število prebivalcev, poroča N1. Na kritične razmere in neustrezen odziv oblasti opozarjata tudi novinarja Đorđe Vlajić in Ana Lalić.

Položaj je še posebej zahteven v splošni bolnišnici v Novem Pazarju, kjer se zdravijo 104 okuženi s covidom-19, v zadnjem dnevu pa so umrli trije bolniki, je sporočil koordinator bolnišnice Mirsad Đerlek.

Vsi oddelki bolnišnice, razen porodnišnice in kirurgije, so zdaj namenjeni zdravljenju bolnikov s covidom-19. "Izpraznili smo internistični in otroški oddelek, zdaj imamo na voljo 350 postelj, da ljudje ne bodo več ležali po hodnikih in na stolih," je povedal na tiskovni konferenci.

Prvi tenisač sveta Novak Đoković je bolnišnici v Novem Pazarju ob tem daroval pet milijonov srbskih dinarjev oz. 42.500 evrov.

Predsednik Vučić je na tiskovni konferenci sicer zanikal poročila, da imajo v bolnišnici težave z nedelujočimi respiratorji in bolnišnico v Novem Pazarju označil za "eno najboljših v državi".

Med žarišči tudi Šabac in Tutin
Župan Šabca Nebojša Zelenović je medtem na svojem profilu na Twitterju zapisal, da je "zdravstveno stanje v mestu dramatično" in da jim primanjkuje testov za novi koronavirus.

Kritično naj bi bilo tudi v kraju Tutin. Zaposlena v laboratoriju tamkajšnjega zdravstvenega doma, kjer se tudi zdravi za covidom-19, Dženeta Agović, je opozorila na dramatični položaj v ustanovi in dejala, da preobremenjeni zaposleni "ne vidijo konca".

Beograd ne bo razglasil izrednih razmer
Namestnik župana v Beogradu Goran Vesić je za srbske medije medtem dejal, da je stanje najhujše v prestolnici, saj je tam največ okuženih, vendar izrednih razmer tam "zagotovo ne nameravajo razglasiti". Vse prebivalce je pozval k nošenju mask.

Vodilni srbski epidemiolog Predrag Kon je medtem sporočil, da je v Beogradu med okuženimi tudi najmanj 240 študentov.

V Srbiji danes sicer poteka ponovitev volitev na 234 voliščih, na katerih je volilna komisija izide zaradi nepravilnosti razveljavila. Velikih sprememb končnega izida sicer ne gre pričakovati, saj je koalicija predsednika Vučića dosegla prepričljivo zmago in večino v parlamentu. Sicer ima pravico do vnovične oddaje glasu dobrih 200.000 državljanov Srbije.

Otok Rab. Foto: BoBo
Otok Rab. Foto: BoBo

Na Hrvaškem 54 novih okužb

Na Hrvaškem so od 14. ure v torek izvedli 1350 testiranj in potrdili 54 novih okužb, s čimer se je število aktivnih primerov v državi povzpelo na 568.

Umrl je en človek, skupno število smrtnih žrtev od začetka epidemije se je tako zvišalo na 108. Na zdravljenju v bolnišnicah je 80 oseb, dve potrebujeta pomoč medicinskega ventilatorja, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Sorodna novica Vlak, poln Čehov in Slovakov, prispel na Reko: "Bilo je veselo, pilo se je, pelo"

Od prvega primera okužbe z novim koronavirusom 25. februarja so na Hrvaškem potrdili 2831 okužb, 2155 ljudi pa se je pozdravilo. Doslej so testirali skoraj 80.500 ljudi.

Glavni žarišči po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT ostajata Zagreb, kjer so zadnji dan potrdili 21 okužb, in Đakovo, kjer so jih potrdili 10. Šest okužb so potrdili v Osijeku in okoliških krajih, pet pa v Požegi.

Državljani BiH-a, Srbije in Črne gore na Hrvaško s potrdilom
Hrvaška je razveljavila obvezno dvotedensko karanteno za državljane BiH-a, Srbije in Črne gore, poroča B92. Obvezna samoizolacija se ukinja za ljudi, ki potujejo "iz turističnih ali drugih poslovnih razlogov", je pojasnil hrvaški notranji minister Davor Božunović. Za prečkanje meje potrebujejo potrdilo, kot je denimo plačilo turistične nastanitve.

BiH: 152 okužb in recipročni ukrepi EU-ju

V Bosni in Hercegovini so zadnji dan potrdili 152 novih okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 1209 testiranj, poroča HRT. Med njimi je 110 okuženih s stalnim bivališčem v Federaciji BiH, 42 pa s prebivališčem v Republiki Srbski, še poroča HRT.

Od začetka epidemije so v BiH-u potrdili skupno 4606 okužb, umrlo je 188 ljudi.

Evropska unija BiH-a zaradi naraščanja števila okužb ni uvrstila na seznam držav, ki lahko vstopajo v Unijo. Svet ministrov BiH-a je sprejel recipročne ukrepe, po katerih tudi državljani članic Unije ne morejo vstopati v BiH, dokler bo BiH na "rdečem seznamu" Bruslja.

V Severni Makedoniji umrli štirje ljudje, novih 120 okužb

V Severni Makedoniji so izvedli 954 testiranj in potrdili novih 120 okužb. Aktivnih primerov v državi je 3550, deset bolnikov potrebuje pomoč respiratorja. Umrli so štirje ljudje, skupno število smrtnih žrtev se je povzpelo na 306.

Makedonski inštitut za javno zdravje je ob tem sporočil, da je ozdravelo 123 bolnikov, s čimer se je število vseh ozdravelih povzpelo na 2598. Skupno so v državi sicer od začetka epidemije izvedli 61.727 testiranj in potrdili 6454 okužb, še poroča B92.