Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Na spletnem obrazcu je treba vnesti podatke o tem, kam potujemo, razlog za potovanje in datum vstopa in izstopa iz države. Poleg tega morajo potniki zapisati še ime, priimek, naslov, telefon, elektronski naslov, številko osebne izkaznice in odgovoriti na nekaj vprašanj glede okužbe z novim koronavirusom. Po izpolnitvi turisti prejmejo potrdilo, ki ga postavijo na vetrobransko steklo vozila. Tujci, seveda, poleg potrdila potrebujejo še osebno izkaznico ali potni list.

Zaradi obdelave osebnih podatkov številnih slovenskih državljanov so vprašanja o ustreznosti tovrstne obdelave prejeli tudi v uradu Informacijskega pooblaščenca. Čeprav v tem primeru obdelava osebnih podatkov ne sodi v njihovo pristojnost, pač pa v pristojnost hrvaške Agencije za varstvo osebnih podatkov (AZOP), so v uradu vendarle na AZOP naslovili vprašanje, ali so z obdelavo seznanjeni. "Zaprosili smo jih za posredovanje njihovega mnenja in morebitnih ugotovitev glede skladnosti aplikacije/spletnega obrazca s pravili evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR), ustreznimi informacijami o obdelavi, pravnimi podlagami za obdelavo, morebitnem iznosu osebnih podatkov itd. Nabor zbranih osebnih podatkov je namreč zelo širok, spletna stran pa ne daje informacij o obdelavi in namenih obdelav, kdo je upravljavec itd.," so na naše vprašanje odgovorili v uradu Informacijskega pooblaščenca.

Na hrvaški Agenciji za varstvo osebnih podatkov pojasnjujejo, da so zbiranje nekaterih podatkov na mejah uvedli maja zaradi covida-19 na priporočilo Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo. Torej, kam je turist namenjen, koliko časa bo tam, njegov kontakt, informacije o karanteni, morebitni okužbi ipd. Poudarjajo, da je spletna stran ustanovljena na pobudo hrvaške vlade z namenom lažjega delovanja različnih ustanov in v javnem interesu na področju javnega zdravja. Sporočili pa so tudi, da se podatki tujih državljanov "ne hranijo na internetu, temveč na serverju v lasti ministrstva za notranje zadeve (glede na to, da je lastnik domene mup.hr prav ministrstvo za notranje zadeve)". V odgovoru na naše vprašanje so zagotovili, da je ta način prenosa iz uporabnikovega računalnika in vstopne točke hrvaškega ministrstva varen.