Foto: BoBo
Foto: BoBo
Minister Gantar meni, da se je poti na Hrvaško bolje izogniti

V Mariboru je nastalo novo žarišče okužb s koronavirusom, okužilo se je sedem zdravnikov enote nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma, karantena pa je bila odrejena za 21 ljudi. Čeprav glede izvora okužbe obstajajo različne domneve, gre najverjetneje za vnos iz tujine. Eden od zdravnikov se je namreč udeležil posveta v Črni gori, kar pa sicer še ni potrjeno, izvor okužbe pristojni še ugotavljajo.

Potovanja zaposlenemu res ni mogoče prepovedati, vendar se to zdravstvenemu delavcu, ne bi smelo zgoditi, je kritičen minister za zdravje Tomaž Gantar: "Tudi če je kolega po službeni dolžnosti bil v Črni gori, si težko prestavljam neprevidnost, da se po vrnitvi ni distanciral od svojih kolegov za predviden čas in da se je razširila okužba nanje in na bolnike."

Kakšen je sploh lahko nadzor nad ljudmi v karanteni?

Težava pri nas je tudi nadzor nad osebami, ki jim je odrejena karantena. Vladni govornik Jelko Kacin je na tiskovni konferenci vlade dejal, da je "nedostojno in nesprejemljivo, da je opravljenih samo 14 nadzorov inšpekcijskih organov zdravstvene inšpekcije, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb. Kdor koli je za to odgovoren, pač mora prevzeti svojo odgovornost. Jaz bi jo že."

A minister Gantar na te besede odgovarja: "Vladni govornik očitno ne razume postopka." Karantenske odločbe se namreč vročajo po upravnem postopku, kar bo zakonsko urejeno šele s predlaganim četrtim protikoronskim svežnjem zakonov. "To pomeni, da lahko nekdo odločbo dvigne tudi ob koncu karantene ali pa je sploh ne dvigne. Torej zdravstveni inšpektorat v tem primeru ne more reagirati in je popolnoma nemočen."

Kacin se je na ministrove komentarje odzval med tiskovno konferenco: "Povedal sem, da je to moje osebno mnenje. Vem pa, da imamo že od prvega dne, od 13. marca naprej, težave z vročanjem karantenskih odločb. Te izdaja ministrstvo za zdravje, zakaj prihaja do takega zamika pri izdaji in pri vročanju je seveda vprašanje, na katerega jaz ne bom odgovarjal." Dodal je, da imajo ves čas razprave, da se karantenske odločbe vročajo že na mejnem prehodu. "Očitno imamo težave z operativnostjo. Nekateri imajo velike težave z implementiranjem sprejetih političnih odločitev," je še ocenil.

Inšpektorat ni ugotovil nepravilnosti

Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil nadzor nad vsemi prijavami, ki so se nanašale na sum kršitve karantene, a pri tem ni ugotovil nepravilnosti, poroča STA.

Zdravstveni inšpektorat lahko sicer nadzor izvede šele po tistem, ko je bila osebi vročena odločba o karanteni s podpisom ministra za zdravje ali osebe, ki jo je pooblastil. Pri nadzoru so v večini primerov ugotovili, da odločba o karanteni zaradi upoštevanja postopkov o vročanju po zakonu o upravnem postopku še ni bila vročena ali da je čas odrejene karantene že potekel, je pojasnila zdravstvena inšpektorica Deana Potza.

Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo od 400 do 4000 evrov.

Na inšpektoratu je zaposlenih 85 inšpektorjev. Nadzore v povezavi z zakonom o nalezljivih boleznih in covidom-19 opravljajo neprekinjeno in se sproti odzivajo na prispele prijave.

Sprenevedanje glede Hrvaške?

Kar zadeva potovanja na Hrvaško, Gantar poudarja, da po merilih evropskega centra za nalezljive bolezni Hrvaška spada na rumeni seznam, tudi na podlagi njihovih podatkov, čeprav o njih po besedah Gantarja niso vedno prepričani. "Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev, tudi naš vladni govornik ne. Kar seveda ni dobra informacija za ljudi." Minister Gantar torej meni, da kdor nima tam nujnih opravkov, je bolje, da se poti izogne.

"Dejstvo je, da se med dopusti ljudje raje družijo, se udeležujejo množičnih prireditev, tudi na Hrvaškem, zato imamo več okužb," je še poudaril za Radio Slovenija in ljudem priporočil, naj se izogibajo preveč množičnih krajev, prireditev in dosledno upoštevajo navodila o razkuževanju rok, medosebni razdalji in nošenju mask v zaprtih prostorih.