Tuji mediji so do Orbana mnogo bolj kritični kot domači. Foto: Reuters
Tuji mediji so do Orbana mnogo bolj kritični kot domači. Foto: Reuters

Tuji mediji so večinoma zelo kritični do madžarskega premierja in njegovih politik, v domovini pa je uspelo njemu in njegovi stranki Fidesz pridobiti nadzor nad državnimi mediji, zaradi česar pogosto posluša kritike o omejevanju svobode govora.

Novo agencijo, ki se imenuje V4NA, je 31. decembra 2018 v Londonu registriral madžarski veleposlanik v Veliki Britaniji Kristof Szalay-Bobrovniczky. Prejšnji mesec je Orbanov tesni sodelavec in siva eminenca Fidesza, Arpad Habony, prek svojega londonskega svetovalnega podjetja pridobil 40-odstotni delež v agenciji. Podjetje New Wave Media Group, ki je v lasti sklada KESMA, ki nadzira večino provladnih medijev na Madžarskem, pa je od Szalay-Bobrovniczkega pridobil 57-odstotni delež.

V središču višegrajske države

Ime V4NA naj bi napeljevalo, da se bo novičarska agencija osredotočala na poročanje iz štirih držav višegrajske skupine ‒ Poljske, Slovaške, Madžarske in Češke, pokrivali pa naj bi tudi druge države srednje in vzhodne Evrope.

"V naši ekipi je 50 novinarjev, imamo tudi ljudi na terenu v vseh pomembnih krajih po svetu, kjer se kaj dogaja ‒ London, Bruselj, Pariz, Berlin, Praga, Budimpešta, Beograd, Bratislava, Varšava," piše na spletni strani agencije. Večina novic je dostopna za plačilo, nekaj pa tudi brezplačno.