Morawiecki še ni vrgel puško v koruzo. Foto: Reuters
Morawiecki še ni vrgel puško v koruzo. Foto: Reuters

Stranka PiS je na oktobrskih parlamentarnih volitvah osvojila 194 od skupno 460 sedežev v spodnjem domu poljskega parlamenta, vendar nima koalicijskih partnerjev. Predsednik Duda, ki je podpornik PiS-a, je mandat za sestavo vlade kljub temu podelil dosedanjemu premierju Morawieckemu.

Obrambni minister v njegovi novi vladi naj bi ostal Mariusz Blaszczak, dosedanji minister za evropske zadeve Szymon Szynkowski naj bi prevzel položaj zunanjega ministra, Marcin Warchol pa pravosodno ministrstvo, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Več kot polovico položajev v novi vladi naj bi sicer dobile ženske.

Morawiecki bo imel zdaj dva tedna časa, da svoji novi vladi v parlamentu zagotovi zaupnico. Vendar realnih možnosti za to nima, saj ima z 248 sedeži večino v parlamentu liberalna opozicija, na čelu z Državljansko koalicijo (KO) pod vodstvom nekdanjega predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Opozicija, ki je na nedavnih volitvah osvojila večino glasov, je v začetku novembra že podpisala koalicijsko pogodbo. Kandidat za premierja Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretja pot in Nove Levice takrat napovedal, da so "pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino".

Predstavniki opozicije obtožujejo Dudo, da želi čim dlje zavleči proces zamenjave vlade. Če Morawieckemu v skladu s pričakovanji do 11. decembra ne bo uspelo dobiti zaupnice, bo o naslednjem mandatarju za sestavo vlade glasoval parlament – s tem naj bi možnost za sestavo vlade končno dobil Tusk.

Tusk bo moral na vlado počakati še dva tedna