Pompeo je najvišji ameriški predstavnik v Belorusiji po letu 1994. Foto: Reuters
Pompeo je najvišji ameriški predstavnik v Belorusiji po letu 1994. Foto: Reuters

Pompeo je prvi ameriški zunanji minister po letu 1994, ki je obiskal Minsk. Istega leta je vodenje Belorusije, ki jo velikokrat imenujejo zadnja diktatura v Evropi, prevzel še vedno aktualni predsednik države Aleksander Lukašenko.

"Prepričani smo, da lahko skupaj naredimo resnični napredek pri vseh dimenzijah našega odnosa," je Pompeo dejal po srečanju z Lukašenkom. "Upam, da boste vse to videli kot poskus v dobri veri za resnično politično in diplomatsko sodelovanje," je dodal Pompeo, ki je na turneji po nekdanjih sovjetskih republikah že obiskal Ukrajino, odšel pa bo še v Kazahstan in Uzbekistan. "ZDA si želijo Belorusiji pomagati, da zgradi svojo suverenost. Naša energetska podjetja so pripravljena, da vam po konkurenčnih cenah zagotovijo sto odstotkov vseh vaših potreb po zemeljskem plinu. Vaša država ne sme biti prisiljena v odvisnost od katerega koli partnerja za blaginjo ali varnost," je dodal.

Lukašenko pa je Pompeu povedal, da je "zelo dobro, da je tvegal in prišel v Minsk po različnih nesporazumih med Belorusijo in ZDA".

Otoplitev odnosov med Belorusijo in Zahodom

Odnosi med državama, ki so bili dolgo zamrznjeni, so se v zadnjem času nekoliko otoplili. Washington želi normalizirati odnose z Minskom, Belorusija pa išče protiutež v odnosih z Moskvo, ki je njena glavna zaveznica in dobaviteljica energije.

ZDA in Evropska unija so zaradi avtoritarnega vodenja Lukašenka in kršenja človekovih pravic Belorusijo večkrat kritizirale, a potem ko je Lukašenko izpustil politične zapornike in olajšal delo opoziciji, je Zahod ukinil večino sankcij proti državi. Odnosi so se še izboljšali po letu 2014, ko Belorusija ni priznala ruske priključitve polotoka Krim. Pompeo je tudi napovedal, da bodo ZDA v državo po desetletnem premoru kmalu spet poslale svojega veleposlanika.

Po drugi strani pa so se odnosi med Rusijo in Belorusijo lani nekoliko poslabšali, saj se državama ni uspelo dogovoriti za obnovitev pogodbe o dobavi ruskega plina. Poleg tega je Lukašenko Moskvo obtožil, da skuša Belorusijo z ustrahovanjem spraviti v unijo z Rusijo.