Protesti v Moskvi. Foto: Reuters
Protesti v Moskvi. Foto: Reuters

Protesti v podporo Navalnemu so ob poostrenih varnostnih ukrepih potekali od Vladivostoka na ruskem Daljnem vzhodu do Moskve in St. Peterburga. Po navedbah neodvisne organizacije OVD-Info, ki spremlja proteste, so kljub prepovedi potekali v več kot 50 ruskih mestih.

Ruska policija je do zdaj po podatkih OVD-Infa pridržala več kot 5021 ljudi. Samo v Moskvi je policija pridržala več kot 1300 protestnikov, v St. Peterburgu pa skoraj tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prejšnjo soboto so pridržali 4000 ljudi.

Po poročanju več opozicijskih medijev je policija aretirala ženo Navalnega, Julijo, ko se je ta pridružila protestnikom. Policija je po vsej državi pridržala tudi najmanj 82 novinarjev.

Ruska policija je začela izvajati aretacije že pred samim protestom. Foto: AP
Ruska policija je začela izvajati aretacije že pred samim protestom. Foto: AP

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo na množično policijsko nasilje nad mirnimi protestniki. V Moskvi in St. Peterburgu so varnostne sile uporabljale električne paralizatorje, proti protestnikom naj bi uporabili tudi gumijevke.

V Kazanu, 700 kilometrov vzhodno od Moskve, so se morali pridržani študentje sleči in policiji predati prenosne telefone in druge osebne predmete, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Protestniki so se v Moskvi nameravali zbrati pred sedežem obveščevalne službe FSB, saj naj bi ta po njihovem mnenju in na ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina zastrupila Alekseja Navalnega. Kremelj obtožbe zavrača.

Ruske oblasti so na ulice prestolnice poslale več tisoč policistov v protiizgredni opremi, zaprle več postaj podzemne železnice in omejile gibanje.

Protestniki so se zato razkropili po različnih delih mesta, organizatorji so v zadnjem trenutku spreminjali lokacije protestov. Na protestnih shodih po prestolnici so v mrazu in snegu vzklikali gesla, kot so "svoboda" in "Putin je tat". Zbrali so se tudi pred zaporom, kjer je pridržan Navalni.

Številni so v povezavi z objavljenim videoposnetkom razkošne palače na obali Črnega morja, ki ga je objavila ekipa podpornikov Navalnega, ki trdi, da je palača Putinova, nosili zlato pobarvane straniščne ščetke. Foto: Reuters
Številni so v povezavi z objavljenim videoposnetkom razkošne palače na obali Črnega morja, ki ga je objavila ekipa podpornikov Navalnega, ki trdi, da je palača Putinova, nosili zlato pobarvane straniščne ščetke. Foto: Reuters

ZDA obsodile "ostro ukrepanje" – Rusija jih obtožuje vmešavanja

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes obsodil ruske oblasti zaradi njihovega "ostrega" ukrepanja proti miroljubnim protestnikom in novinarjem v državi.

"Ponovno pozivamo Rusijo, naj izpusti vse pridržane zaradi zavzemanja za človekove pravice," je zapisal na Twitterju.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu ZDA obtožilo vmešavanja v ruske notranje zadeve. "Grobo vmešavanje ZDA v notranje zadeve Rusije je dokazano dejstvo, tako kot širjenje ponaredkov in pozivi k nedovoljenim protestom od spletnih platform, ki jih nadzira Washington," je na Facebooku sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

V Rusiji shodi v podporo Navalnemu

Navalni poziva k protestom: "Pojdite ven in ne bojte se!"

Ruske oblasti so preteklo soboto na protivladnih protestih po vsej državi pridržale več kot 4000 ljudi. Policija je takrat preiskala tudi domove in pisarne več sodelavcev Navalnega in jih pridržala.

44-letni Aleksej Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, naslednji dan pa zanj odredile 30-dnevni pripor.

Eden najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina je svoje privržence pozval, naj jih ne bo strah in naj množično pridejo na ulice ruskih mest. "Pojdite ven in ne bojte se," je Navalni zapisal v sporočilu, objavljenem na spletni strani njegovega gibanja. "Nihče ne želi živeti v državi, kjer vladata arbitrarnost in korupcija. Večina je na naši strani," je dodal.