Foto: EPA
Foto: EPA

Nemška vladna koalicija je po tednih sporov s sprejetjem 65-milijardnega svežnja pomoči te nekoliko zgladila, a je na obzorju nov, kjer bo stališča težje uskladiti, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Po težko pričakovani objavi analize delovanja trga elektrike v prihodnjih mesecih je gospodarski minister iz stranke Zelenih, ki se je desetletja identificirala z bojem proti jedrski energiji, Robert Habeck napovedal, da je nemški trg električne energije sicer robusten, a da bodo za vsak primer dvema jedrskima elektrarnama podaljšali življenjsko dobo do srede aprila prihodnje leto.

"Ne moremo izključiti možnosti, da v teh napetih razmerah lahko pomagajo. Zato je zame edina prava odločitev, da ohranimo to možnost, da po koncu rednega obratovalnega obdobja jedrskih elektrarn dve južnonemški jedrski elektrarni ohranimo v pripravljenosti in jih lahko v nujnem primeru pustimo obratovati ali znova zaženemo. Gre za tehnologijo visokega tveganja, ki bi jo morali konec leta zapreti, a je odločitev potrebna in upravičena," je dejal.

Po grobi oceni je treba nadomestiti predvsem elektriko iz plinskih elektrarn, jedrske lahko nadomestijo okoli pet odstotkov elektrike.

Nemški finančni minister iz liberalnega FDP-ja Christian Lindner pa je ob Habeckovi napovedi dejal, da je v teh časih treba uporabiti vse možnosti, da znižajo cene elektrike, in zahteval, da jedrske elektrarne obratujejo do leta 2024. Habeck je to možnost kategorično zavrnil, a mora odločitev potrditi vlada.

Medtem je kancler Olaf Scholz s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sklenil dogovor, da bo Francija Nemčijo po potrebi oskrbovala s plinom, plinovodi naj bi bili kmalu dokončani, Nemčija pa Francijo z elektriko, proizvedeno tudi v preostalem delu Evrope.