Kraj napada si je ogledal tudi predsednik Macron, ki je napovedal krepitev protiteroristične operacije Sentinelle. Foto: Reuters
Kraj napada si je ogledal tudi predsednik Macron, ki je napovedal krepitev protiteroristične operacije Sentinelle. Foto: Reuters

Napad se je zgodil okoli 9. ure po krajevnem času. Policija je povedala, da je napadalec moškega in žensko ubil v cerkvi Notre-Dame, ena ženska, ki je bila huje poškodovana, pa je umrla v baru blizu cerkve, kamor se je zatekla. Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom.

Tamkajšnji časopis Nice Matin poroča, da je napadalec v cerkvi eni žrtvi prerezal vrat in da so policisti napadalca "onesposobili s strelom" ter odpeljali v bolnišnico.

Francoska tiskovna agencija navaja vir blizu preiskavi, ki je dejal, da je napadalec 21-letnik iz Tunizije, ki je v Evropo prišel pred le nekaj tedni.

To naj bi bil Brahim Aouissaoui, ki je konec septembra prispel na italijanski otok Lampedusa. Tam je moral najprej prestati karanteno zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom, nato pa so mu odredili, da mora zapustiti italijansko ozemlje. Odpotoval je v Francijo, kamor je prispel na začetku oktobra, poroča AFP. Oblasti identitete napadalca še niso potrdile.

Napad se je zgodil v cerkvi Notre-Dame v središču Nice ob obali Sredozemskega morja. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v cerkvi Notre-Dame v središču Nice ob obali Sredozemskega morja. Foto: Reuters

Tunizijsko tožilstvo odprlo preiskavo

Tunizijsko državno tožilstvo je medtem že odprlo kazensko preiskavo napada. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je tunizijsko tožilstvo izrazilo pripravljenost tesnega sodelovanja s francoskim pri preiskavi. Kot je za DPA sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Tunisu Mohsen Dali, so preiskavo sprožili že po prvih informacijah o domnevni identiteti napadalca.

Kot je še pojasnil Dali, tunizijska protiteroristična zakonodaja predvideva kazenski pregon vsakega tunizijskega državljana, ki sodeluje pri terorističnem dejanju v državi ali zunaj nje.

Župan: "Enaka metoda" kot v Parizu

Kmalu po napadu se je oglasil župan Nice Christian Estroci, ki je dejal, da "je videti, da je šlo za teroristični napad", in da so domnevnega napadalca deset minut po napadu prijeli. Estroci je še dejal, da je domnevni napadalec večkrat ponovil stavek: "Alah akbar." (Alah je velik.)

Estrosi je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature islamskega preroka Mohameda. Najmanj ena žrtev v Nici je bila napadena "z enako metodo", je dejal.

Eni od prič je uspelo sprožiti alarm s posebnim zaščitnim sistemom, ki ga je postavilo mesto, poroča BBC. Ženska, ki živi v bližini cerkve, je dejala, da so ljudje kričali na ulici, slišali so se streli, z okna je videla, da prihaja veliko policistov. Tom Vannier, študent novinarstva, ki je na kraj dogodka prispel tik po napadu, pa je povedal, da ljudje jokajo na ulici.

Premier Jean Castex se je v narodni skupščini, kjer je predstavljal nove omejitvene ukrepe zaradi pandemije covida-19, spominu na žrtve poklonil z minuto molka. "Brez dvoma je to zelo resen nov izziv, s katerim se spoprijema naša država," je dejal in pozval k enotnosti in strpnosti.

Nagib za napad uradno še ni znan.

V Nici napadalec ubil tri ljudi

Macron napovedal okrepljeno varovanje

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obsodil, kot je dejal, "islamistični teroristični napad". Francija se ne bo odpovedala svojim vrednotam, je dejal. Napovedal je okrepljeno zaščito cerkev in šol.

Napovedal je tudi, da bodo okrepili francosko protiteroristično operacijo Sentinelle. Število vojakov, ki opravljajo naloge v okviru te operacije, bodo več kot podvojili, in sicer bodo njihovo število povečali s 3000 na 7000.

Izrazil je sožalje katoličanom v državi in pozval ljudi vseh religij, naj se združijo in ne "popustijo duhu delitve". Državo je pozval, naj se "združi" in se ne "prepusti nobenemu duhu terorja".

Več incidentov, povezanih s Francijo

Aretacija v Lyonu
Policija je v središču Lyonu aretirala moškega, ki je bil oborožen z nožem, tik preden je vstopil na tramvaj. V incidentu ni bil nihče poškodovan. Za zdaj ni znano, ali je dogodek povezan z napadom v Nici.

Aretirani v Lyonu je bil oblečen v tradicionalna afganistanska oblačila in naj bi bil znan francoskim obveščevalnim službam. Pri sebi je imel 30-centimetrski nož in kazalo je, da ga je pripravljen uporabiti, je dejal župan drugega okrožja v Lyonu Pierre Oliver.

Avignon: Moški grozil z orožjem

Policija v francoskem mestu Avignon je ustrelila moškega, ki je grozil mimoidočim z nožem in klical "Alah je velik". Drugih žrtev ni bilo.

Džeda: Grožnje pred francoskim konzulatom
V savdskem mestu Džeda pa so aretirali domačina, ki je z "ostrim predmetom" grozil varnostniku pred francoskim konzulatom in ga pri tem ranil. Francosko veleposlaništvo v Riadu je napad ostro obsodilo in pozvalo francoske državljane v Savdski Arabiji k "skrajni previdnosti".

Podpora Franciji: "Celotna Evropa je z vami"

V Evropi in po svetu se vrstijo izrazi solidarnosti s Francijo in obsodbe napada v Nici. Na Twitterju sta se oglasila tudi slovenski premier Janez Janša in zunanje ministrstvo. Janša je na Twitterju zapisal "ostanite močni" v angleščini, v francoščini pa "ničelna toleranca do terorizma" s ključnikom Emmanuel Macron in solidarnost. Zunanje ministrstvo je v francoščini na Twitterju izrazilo podporo francoskemu narodu in obrambi evropskih vrednot. "Vse naše misli so namenjene žrtvam grozljivega napada v Nici in njihovim svojcem," so dodali.

Prizorišče napada si je ogledal župan Nice Christian Estrosi. Foto: Reuters
Prizorišče napada si je ogledal župan Nice Christian Estrosi. Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je po napadu izrazil podporo Franciji in Francozom. "Strahopetni napad v Nici ni pustil niti praske na skupni fronti obrambe vrednot svobode in miru. Naša prepričanja so močnejše od fanatizma, sovraštva in nasilja," je zapisal na Twitterju. Sporočilo je končal v francoščini z "enotni smo".

Nemška kanclerka Angela Merkel je prav tako poudarila, da Nemčija stoji ob strani Franciji v teh težkih časih po brutalnem napadu. Poudarila je svojo globoko pretresenost. "V mislih sem s svojci umorjenih in ranjenih," je še dodala v tvitu.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na Twitterju izrazil solidarnost s Francijo in Francozi. Poudaril je, da je v mislih z žrtvami tega grozljivega napada in njihovimi svojci. "Celotna Evropa je z vami," je poudaril.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Evropejce pozval, naj se združijo v boju proti nasilju in tistim, ki skušajo spodbujati in širiti sovraštvo. Izrazil je pretresenost in globoko žalost zaradi novega grozljivega napada v Nici. "Bolečino čutimo vsi v Evropi," je tvitnil.

Sorodna novica Spor med Francijo in Turčijo zaradi karikatur Mohameda del širšega rivalstva

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obsodila surov napad. "Z vsem srcem sem s Francijo," je tvitnila. Poudarila je, da je s Francijo solidarna celotna Evropa. "Ostali bomo enotni in odločni do barbarstva in fanatizma," je dodala.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je poudaril, da se morajo islamistični teroristični napadi končati takoj. "V naših srcih smo s francoskim ljudstvom. Amerika v tem boju stoji ob strani naši najstarejši zaveznici. Ti skrajni islamistični teroristični napadi se morajo končati takoj. Nobena država, ne Francija ali katera druga tega ne more več tolerirati," je na družbenem omrežju Twitterju zapisal Trump.

Napad obsodila tudi Turčija

Napad je obsodila tudi Turčija, ki je sicer te dni v vse bolj zaostrenem sporu s Francijo zaradi podpore francoskega predsednika Macrona objavi karikatur islamskega preroka Mohameda po brutalnem umoru učitelja ter zaradi napovednih ukrepov v boju proti islamskemu ekstremizmu. Turško zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izrazilo odločno obsodbo tega krutega napada in Franciji izrazilo solidarnost ter sožalje svojcem žrtev.

V pariškem predmestju obglavljen učitelj

Francija je še vedno pretresena zaradi dogodka izpred dveh tednov, ko je bil v enem izmed pariških predmestij umorjen učitelj Samuel Paty, potem ko se je iz šole vračal domov. 18-letnega napadalca čečenskega rodu Abdulaha Anzorova, ki je učitelja obglavil, je policija v posredovanju kmalu zatem ubila, še pred tem pa se je na spletu bahal z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda. Učitelj je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku pokazal njegove karikature.

Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom. Foto: Reuters
Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom. Foto: Reuters

Po tem dogodku je uradni Pariz ponovil, da bo v Franciji še naprej dovoljeno prikazovanje karikatur preroka Mohameda, kar je sprožilo ogorčenje v nekaterih muslimanskih državah, saj so Macrona obtožili protiislamskega razpoloženja.

Že od leta 2015 izredne razmere

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t. i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250
ljudi.

Nica je bila 14. julija leta 2016 tarča terorističnega napada, ko je na francoski nacionalni praznik moški s tovornjakom kosil med množico in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.