Erdogan in Macron sta na različnih bregovih pri več vprašanjih. Foto: EPA
Erdogan in Macron sta na različnih bregovih pri več vprašanjih. Foto: EPA

"Dnevno se spopadamo z novimi in skrb vzbujajočimi znaki naraščajoče islamofobije v Evropi," je Erdogan v soboto dejal na kongresu svoje stranke AKP. Pri tem je kot primer izpostavil ukrepe francoskega predsednika Macrona v boju proti islamski radikalizaciji po nedavnem umoru učitelja Samuela Patyja, ker je med poukom pokazal karikature preroka Mohameda.

Izpostavil je tudi policijsko akcijo v mošeji v nemški prestolnici Berlin, ki so jo ta teden preiskali v okviru širše preiskave suma nezakonitega pridobivanja nadomestil med epidemijo covida-19.

"Kaj lahko rečemo o predsedniku države, ki ne ve nič o svobodi veroizpovedi in na ta način grozi milijonom članov druge vere: najprej, preveri svoje psihično zdravje," je Erdogan dejal o Macronu.

Spomin na učitelja, ki je bil obglavljen v pariškem predmestju, ker je med poukom pokazal karikature preroka Mohameda. Foto: EPA
Spomin na učitelja, ki je bil obglavljen v pariškem predmestju, ker je med poukom pokazal karikature preroka Mohameda. Foto: EPA

"Izpadi in nesramnost niso pravi način"

Predstavnik Macronovega urada je Erdoganovo izjavo obsodil kot "nesprejemljivo". "Izpadi in nesramnost niso pravi način," je dodal in izjavil še, da mora Erdogan spremeniti svojo politiko, ker je nevarna. Dodal je, da so poklicali francoskega veleposlanika v Ankari na posvetovanje in da se bo veleposlanik o razmerah pogovoril z Macronom. V Elizejski palači so tudi izrazili zaskrbljenost zaradi pozivov Ankare k bojkotu francoskih izdelkov.

Macron: Francija se ne bo odpovedala karikaturam

Francoski predsednik je ta mesec ocenil, da je islam v svetu "v krizi" in za december napovedal zaostritev zakonodaje o ločitvi države in cerkve v Franciji. Napovedal je strožji nadzor nad šolami in tujim financiranjem mošej. Pred dnevi je na žalni slovesnosti v spomin na učitelja Patyja dejal, da so ga umorili strahopetci, ker je predstavljal demokratične vrednote francoske republike, in da se Francija ne bo odpovedala karikaturam. Macron je takrat še izjavil, da je bil Paty ubit, ker je poosebljal Francijo. "Ubili so ga, ker islamski skrajneži želijo našo prihodnost," je poudaril in dodal, da je nikoli ne bodo imeli.

Erdogan in Macron sta na nasprotnih bregovih pri vrsti vprašanj, med drugim glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konfliktov v Siriji in Libiji ter spopadov v Gorskem Karabahu.