Predtem je vodstvo zapora sporočilo, da je zdravstveno stanje 44-letnika zadovoljivo in da ga vsak dan pregleda zdravnik. Dodali so, da je Navalni pristal na jemanje vitaminskih dodatkov v okviru zdravljenja.

Navalni 20. februarja letos. Foto: EPA
Navalni 20. februarja letos. Foto: EPA

Zdravje Navalnega naj bi se dramatično poslabšalo, zdravniki pa so v soboto opozorili, da mu grozi odpoved ledvic in srčna kap. Več kot 70 znanih osebnosti z vsega sveta je v soboto v odprtem pismu od ruskega predsednika zahtevalo, da Navalnemu zagotovijo zdravstveno oskrbo.

Navalni je zaprt v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve. Tam služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije.

Kremelj je danes zavrnil skrbi zahodnih držav. "Zdravje obsojencev v Ruski federaciji jih ne more in ne sme zanimati," je izjavil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. "Ne nadzorujemo zdravstvenega stanja ruskih zapornikov."

Zunanji ministri EU-ja tudi o Navalnem

Napeti odnosi z Rusijo so tudi tema današnjega virtualnega srečanja zunanjih ministrov EU-ja. EU je v nedeljo izrazil globoko zaskrbljenost zaradi poročil o zdravstvenem stanju Navalnega in ruske oblasti pozval, naj mu zagotovijo takojšen dostop do zdravnikov, ki jim zaupa. Poudaril je tudi, da so ruske oblasti odgovorne za varnost in zdravje Navalnega v kazenski koloniji.

To sporočilo je visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell danes ponovil, opozoril pa je tudi tudi na zelo nevarno krepitev ruskih sil na ukrajinski meji in pozval Moskvo, naj jih umakne. "Odnosi z Rusijo se ne izboljšujejo, napetosti naraščajo," je dejal in opozoril tudi na diplomatski spor Prage in Moskve.

Zdravstveno stanje Navalnega se slabša