Navalni v zaporu gladovno stavka. Foto: Reuters
Navalni v zaporu gladovno stavka. Foto: Reuters

"Evropska unija je močno zaskrbljena zaradi poročil, da se zdravstveno stanje ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v kazenski koloniji še naprej poslabšuje. Ruske oblasti pozivamo, naj mu takoj zagotovijo dostop do zdravniškega osebja, ki mu zaupa," je v izjavi za javnost poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

"Ruske oblasti so odgovorne za njegovo varnost in zdravje v kazenski koloniji," je še poudaril.

Dodal je, da bo Unija še naprej pozivala k takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega, saj je zanjo obsodba politično motivirana in v nasprotju z ruskimi zavezami na področju človekovih pravic.

Kot je še zapisal Borrell, je EU v povezavi z zastrupitvijo in obsodbo Navalnega uvedel sankcije proti desetim ruskim posameznikom in eni pravni osebi.

Napovedal je, da bodo o Navalnem, ki zaradi pomanjkanja zdravniške oskrbe že dva tedna gladovno stavka, na ponedeljkovem zasedanju znova razpravljali zunanji ministri EU-ja.

Slovenija se je pridružila Nemčiji in Franciji

To je že predtem sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. "Zahtevamo, da Aleksej Navalni prejme ustrezno zdravniško oskrbo in dostop do zdravnikov, ki jim zaupa," je poudaril. "Pravica do zdravniške oskrbe mu mora biti zagotovljena takoj," je še dejal za nemški časopis Bild.

K temu je pozval tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. "Stanje Navalnega je zelo skrb vzbujajoče," je povedal za francosko televizijo France 3. Poudaril je, da je tukaj "velika odgovornost" ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Rusija je odgovorna za njegovo zdravje, mora prevzeti svojo vlogo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Le Drian.

Pozivom se je pridružila tudi Slovenija. "Zgroženi smo nad poročili, da se zdravstveno stanje Navalnega hitro poslabšuje. Zahtevamo, da ga ruske oblasti takoj izpustijo in mu nudijo ustrezno zdravniško oskrbo," je slovensko zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Navalni je zaprt v kazenski koloniji Pokrov. Foto: EPA
Navalni je zaprt v kazenski koloniji Pokrov. Foto: EPA

ZDA Rusiji grozi s "posledicami"

Iz ZDA pa je medtem prišlo svarilo Rusiji, da bo občutila "posledice", če bo Navalni umrl. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan ni želel govoriti o podrobnostih ukrepanja.

Zdravje Navalnega naj bi se dramatično poslabšalo, zdravniki pa so v soboto opozorili, da mu grozi odpoved ledvic in srčna kap. Več kot 70 znanih osebnosti z vsega sveta je v soboto v odprtem pismu od Putina zahtevalo, da Navalnemu zagotovijo zdravstveno oskrbo.

Navalni v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.

Podporniki pozivajo k množičnim protestom

Podporniki Navalnega so medtem za sredo pozvali k novim množičnim protestom. Kot so sporočili, želijo rešiti življenje hudo bolnemu Navalnemu, ki ni deležen ustrezne zdravniške oskrbe.

"Ni več časa – zdaj je čas, da ukrepamo. Ne gre več samo za svobodo Navalnega, temveč za njegovo življenje. Trenutno ga ubijajo v kazenski koloniji. In ne moremo več čakati," je po poročanju AFP-ja sporočil eden njegovih najožjih sodelavcev Leonid Volkov.