Tri preostale jedrske elektrarne bodo v Nemčiji zaprli letos. Foto: EPA
Tri preostale jedrske elektrarne bodo v Nemčiji zaprli letos. Foto: EPA

Tri reaktorje, ki so zdaj zaprti, so zagnali sredi osemdesetih let, skupaj pa so skoraj 40 let zagotavljali elektriko za milijone nemških gospodinjstev.

Gre za elektrarne, ki stojijo 40 kilometrov severozahodno od Hamburga, 40 kilometrov južno od Hannovra in 80 kilometrov zahodno od Münchna, poroča Al Džazira.

Odločitev o postopnem zaprtju jedrskih elektrarn in prehodu od fosilnih goriv k obnovljivim virom energije je leta 2002 sprejela vlada kanclerja Gerharda Schröderja.

Njegova naslednica Angela Merkel je želela sicer delovanje jedrskih elektrarn podaljšati, a si je premislila po jedrski nesreči v Fukušimi na Japonskem leta 2011.

Sorodna novica Bruselj namerava jedrsko energijo in zemeljski plin označiti kot zelena

Nekateri v Nemčiji pozivajo, naj se še enkrat razmisli o koncu uporabe jedrske energije, saj te elektrarne proizvajajo razmeroma malo ogljikovega dioksida. Zagovorniki jedrske energije pravijo, da bi ta Nemčiji lahko pomagala doseči njene podnebne cilje zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

A vlada je ta teden sporočila, da zaprtje vseh elektrarn v prihodnjem letu in prenehanje uporabe premoga do leta 2030 ne bosta vplivali na energetsko varnost države ali ogrozili njenega cilja postati "podnebno nevtralna" do leta 2045.

Za to pa bo treba močno povečati obnovljive vire energije in pospešiti širitev električnega omrežja, kar lahko storijo, je dejal minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck.

Berlin: Ne bomo si premislili

Preostale tri jedrske elektrarne bodo v Nemčiji zaprli do konca letošnjega leta.

Nemška podjetja za jedrsko energijo bodo za zgodnje zaprtje svojih elektrarn prejela več kot 2,5 milijarde evrov.

Okoljska ministrica Steffi Lemke je zanikala, da bi nova generacija jedrskih elekrarn prepričala Nemčijo o ponovni uporabi jedrske energije. Jedrske elektrarne so poslopja, ki predstavlja visoko tveganje in proizvajajo visoko radioaktivni jedrski odpad, je spomnila.

Medtem še ni odločitve, kje naj se shrani več deset tisoč ton jedrskega odpada, ki so ga proizvedle nemške elektrarne. Strokovnjaki pravijo, da bo del materiala nevarno radioaktiven še 35.000 generacij.