36,3 odstotka vseh deliktov so kraje, njihovo število se je v letu dni znižalo za 11,8 odstotka. Foto: EPA
36,3 odstotka vseh deliktov so kraje, njihovo število se je v letu dni znižalo za 11,8 odstotka. Foto: EPA

Število vlomov, ki se je v prejšnjih letih povečevalo, je upadlo že drugo leto zapored. Nemški notranji minister Horst Seehofer je ob tem ugotovil, da je Nemčija v zadnjem letu postala varnejša, je pa ob tem poudaril, da statistika ne gre z roko v roki s splošnimi občutki prebivalstva, saj se 44 odstotkov Nemcev danes, kljub drugačnim in nedvoumnim kazalcem, počuti manj varne.

Nevarnost, da ste v Nemčiji žrtev kaznivega dejanja, se je v preteklem letu zmanjšala, kaznivih dejanj je bilo lani 10 odstotkov manj kot leto prej in najmanj od leta 1992. Vseh skupaj jih je bilo več kot 5.700.000, pri čemer je največ, 36,3 odstotka vseh deliktov, kraj, a se je njihovo število znižalo za 11,8 odstotka, število vlomov za 23 odstotkov, za pet odstotkov manj je bilo politično motiviranih napadov, a jih je še vedno zelo veliko. Nemški notranji minister je na tiskovni konferenci, na kateri je predstavil pozitivno statistiko, obljubil boj proti vsem oblikam ekstremizma. "Kar se mi zdi še posebej pomembno, je, da se je stopnja kriminalitete zmanjšala pri Nemcih in tistih, ki niso nemški državljani. Tudi med prišleki se je število kriminalnih dejanj zmanjšalo. Nemčija je postala varnejša, a ne še dovolj. Še vedno je veliko dela za vse vpletene - zvezno vlado in dežele."

Nemci se počutijo manj varne
Seehofer je hkrati pojasnil, da se prebivalci kljub temu počutijo manj varne kot pred leti. Manj pozitivna je statistika okoli gospodarskega kriminala, kjer se je število kaznivih dejanj povečalo za 28,7 odstotka, več je tudi kriminalnih dejanj, povezanih z drogami, za okoli devet odstotkov pa je več prekrškov z orožjem in pornografije. Naraslo je tudi število napadov z antisemitskim ozadjem. Se je pa zmanjšalo število napadov na begunske namestitve, za kar 69 odstotkov, a je vsak tak napad napad preveč, je poudaril Seehofer. Zaradi občutno manj migracij se je zmanjšalo tudi število nezakonitih prehodov meje. Mesto z največ kriminalnimi dejanji pa je Frankfurt.