Annalena Bärbock je s 40 leti najmlajša kanclerska kandidatka doslej. Foto: Reuters
Annalena Bärbock je s 40 leti najmlajša kanclerska kandidatka doslej. Foto: Reuters

Bärbockova naj bi tako prevzela vodenje vlade, če bi Zeleni na koncu na volitvah celo zmagali. To glede na javnomnenjske raziskave niti ni nemogoče, je pa to tudi prvič, da se Zelenim obeta tako močna podpora, da o tem lahko sploh razmišljajo.

Po imenovanju Bärbockove je stranki naglo zrasla priljubljenost in so bili ob 28-odstotni podpori celo pred vladajočimi krščanskimi demokrati (CDU). K dvigu priljubljenosti stranke je pripomogel tudi oseben značaj 40-letne Bärbockove.

Trenutno je v anketah po priljubljenosti kanclerskih kandidatov za vodjo CDU-ja Arminom Laschetom in kandidatom socialdemokratov (SPD) Olafom Scholzem.

Zadnji mesec pa se mora stranka spopadati z nekaterimi napakami. Med drugim so Zeleni poželi kritiko, ker so morali večkrat popraviti zavajajoče informacije v življenjepisu svoje kanclerske kandidatke. Habeck pa je za zmedo poskrbel s svojimi zahtevami po dostavi orožja Ukrajini, ki ga je označil za obrambnega. Tudi deželne volitve v Saški - Anhaltu, kjer so le rahlo izboljšali izid s 5,9 odstotka podpore, niso prinesle želenega zagona pred septembrom.

Glede na zadnjo anketo ZDF-ja je podpora Zelenim padla. Medtem ko bi unijo CDU/CSU volilo 28 odstotkov vprašanih, bi dalo svoj glas Zelenim 22 odstotkov vprašanih.