Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Da poteka preiskava, je potrdil tudi tiskovni predstavni Zelenih. Ta je obenem pojasnil, da gre za "sodelovanje članov zveznega predsedstva pri odločitvah za izplačilo koronskih bonusov". Ti so bili leta 2020 izplačani vsem sodelavcem zveznega sedeža in tudi zveznemu vodstvu stranke, je dejal.

V zveznem predsedstvu Zelenih so poleg vodij stranke Annalene Baerbock in Roberta Habecka še Michael Kellner, Jamila Schaefer, Ricarda Lang in Marc Urbatsch. Na kongresu prihodnji teden bodo izvolili novo vodstvo stranke. Medtem so sicer vsi vpleteni izplačane zneske že vrnili, trenutno pa v polnosti sodelujejo s preiskavo, da bi zadevo razčistili, je še dejal predstavnik Zelenih.

S tožilstva so sporočili, da je bilo vloženih več kazenskih ovadb od fizičnih oseb. Preiskava na osnovi najnižje ravni suma poteka od 6. januarja.

Koronski bonus v znesku 1500 evrov so sicer preteklo zimo prejeli vsi sodelavci zveznega sedeža Zelenih. Izravnal naj bi obremenitve, ki so se med drugim pojavile zaradi dela od doma in prenove stavbe. Že interna revizija je sicer kritizirala izplačila. Notranja pravila stranke naj zlasti ne bi krila izplačil šesterici članov predsedstva.