Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po desetletjih razprav, kaj storiti s stavbo v mestecu Braunau am Inn na nemški meji, so avstrijske oblasti leta 2017 razlastile dotedanjo lastnico hiše in ji izplačale odškodnino, lani pa sporočile, da bodo hišo preuredili v policijsko postajo, da "ne bo nikdar več vzbujala spomina na nacionalni socializem".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je najprimernejša raba (za stavbo). Zakaj? Policija je varuh osnovnih človekovih pravic in svoboščin," je dejal notranji minister Karl Nehammer na tiskovni konferenci, na kateri so tudi razkrili zmagovalni načrt arhitekturnega biroja Marte.Marte.

Že trenutno sicer skoraj nič ne kaže na to, da je bila skromna hiša nekoč dom fanta, ki je postal vodja Tretjega rajha, sprožil drugo svetovno vojno in izvedel holokavst.

Zgolj vklesan kamen na pločniku z napisom "Fašizem nikdar več", brez omembe Hitlerjevega imena.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dolgo zanikanje odgovornosti

Prenova, ki zajema novo pročelje in streho ter skoraj nespremenjen pritlični del, naj bi bila končana do začetka leta 2023, stala naj bi pet milijonov evrov, vgraviran kamen pa bodo preselili v muzej na Dunaju, je sporočil predstavnik ministrstva Hermann Feiner.

"V središču tega projekta je nevtralizacija te celotne lokacije," je povedal Feiner in dodal, da "nevtralizacija" pomeni arhitekturno prenovo in nov namen stavbe.

V primerjavi z Nemčijo je Avstrija dolgo zanikala kakršno koli odgovornost za nacizem, pri tem pa sebe slikala kot prvo žrtev zaradi Hitlerjeve priključitve svoje domovine leta 1938, čeprav so številni Avstrijci takrat potezo navdušeno pozdravili.

Več avstrijskih vlad je sicer pozneje priznalo, da so bili Avstrijci pod nacističnim režimom tako žrtve kot storilci, ni pa danes v avstrijskem vsakdanu veliko opomnikov na tisto obdobje avstrijske zgodovine.