V španskih vodah obalna straži reši vse več ljudi. Foto: Reuters
V španskih vodah obalna straži reši vse več ljudi. Foto: Reuters

V sobotni reševalni akciji so pred obalo španske regije Andaluzija rešili 334 ljudi, ki so potovali na 17 čolni, v nedeljski pa samo do poldneva okoli 200, ki so se na pot odpravili v 20 manjših gumenjakih. Oblasti pa reševalne akcije nadaljujejo tudi danes.

V nedeljo se je ob zahodni obali Turčije prevrnil gumenjak s 16 prebežniki na krovu. Umrlo je šest ljudi, med njimi trije dojenčki. Čoln je bil na poti na grški otok Lezbos. Kot poroča STA, so bili vsi na ladji državljani Turčije. Eno osebo še iščejo. Dva Turka na ladji sta domnevno tihotapca ljudi, nekatere druge pa sumijo, da so pripadniki gibanja Fethullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za spodleteli državni udar julija 2016.

Od januarja do julija je na pomorski poti iz Turčije v Evropsko unijo umrlo 54 prebežnikov.

Že več tednov se krepi begunski val čez Sredozemsko morje v Španijo. Pred kratkim je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sporočila, da je država postal nov osrednji cilj prebežnikov. Število prihodov je že večje kot v Italiji in Grčiji.

Pred obalo Španije so že prejšnji konec tedna rešili več kot tisoč ljudi, ki so jih prepeljali v andaluzijska pristanišča.

Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je v soboto obiskal regijo, da si je ustvaril podobo razmer. Kot je sporočila vlada po Twitterju, je minister pohvalil "profesionalnost in človekoljubnost" tamkajšnjih policistov. Grande-Marlaska je še dejal, da so razmere v Andaluziji trenutno pod nadzorom, a dodal, da je begunska kriza "evropsko vprašanje, ki potrebuje evropsko rešitev".