Načrte o odstranitvi rezil z žičnatih ograj je socialistična vlada napovedala sredi junija. Foto: Reuters
Načrte o odstranitvi rezil z žičnatih ograj je socialistična vlada napovedala sredi junija. Foto: Reuters

"Ne navajam rad rokov, ker to pogosto vodi v razočaranje, a odstranitev je treba izvršiti takoj," je v četrtek dejal španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska.

V Ceuto je v četrtek z maroškega ozemlja nasilno vdrlo več kot 600 prebežnikov. Po navedbah policije je bil to eden največjih in tudi najnasilnejših vdorov v eno izmed eksklav v Gibraltarski ožini.

"Varno tudi z manj okrutnimi sredstvi"
"Vlada v Madridu zagotavlja, da je mogoče raven varnosti ohranjati tudi z manj okrutnimi sredstvi,"
je v pogovoru še povedal Grande-Marlaska. Očitke opozicije, da je španski sistem sprejemanja prebežnikov zaradi njihovega naraščajočega števila v zadnjih mesecih pred zlomom, je minister socialistične vlade zavrnil. Konservativnim predhodnikom na oblasti je notranji minister očital, da niso sprejeli nobenih ukrepov za spopad s tem predvidljivim razvojem dogodkov.

Načrte o odstranitvi rezil z žičnatih ograj je socialistična vlada napovedala sredi junija, teden dni zatem, ko je položaj prevzel premier Pedro Sanchez.

Več kilometrov dolgo žičnato ograjo na meji med maroškim ozemljem in španskima Ceuto in Melillo so z rezili prvič opremili leta 2005. Dve leti zatem so jih zaradi vse večjih kritik odstranili, nato pa je konservativna vlada Mariana Rajoya leta 2013 na meji znova postavila žico z rezili, ki ljudi, ki jo skušajo preplezati, hudo poškoduje, nekateri so celo izkrvaveli. Kljub tej nevarnosti se dotok ljudi, večinoma iz držav južno od Sahare, ne zmanjšuje.