Medtem ko škotska premierka Nicola Sturgeon poziva k novemu referendum, britanski premier Boris Johnson temu nasprotuje. Foto: Reuters
Medtem ko škotska premierka Nicola Sturgeon poziva k novemu referendum, britanski premier Boris Johnson temu nasprotuje. Foto: Reuters

"Neodvisnost je na vidiku – in z enotnostjo namena, ponižnosti in težkega dela sem bolj kot kadar koli prepričana, da jo bomo dosegli," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prav vprašanje drugega referenduma o tej temi naj bi prevladovalo v obdobju pred regionalnimi volitvami maja prihodnje leto.

Nicola Sturgeon in njena Škotska nacionalna stranka (SNP) si za nov referendum prizadevata vse od prepričljive zmage v boju za škotske poslanske sedeže na splošnih volitvah leta 2019.

Nova zmaga, ki se stranki obeta na majskih volitvah v škotski regionalni parlament, naj bi ji podelila nov mandat za prizadevanja, da Škotsko popelje iz Združenega kraljestva. Temu je glede na ankete naklonjena tudi večina Škotov.

Škotska se je sicer na referendumu leta 2014 odločila ostati del Velike Britanije, ki skupaj s Severno Irsko tvori Združeno kraljestvo, a so pozneje Škoti na referendumu o brexitu podprli obstanek v EU-ju, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.

"Kdo naj bi sprejemal odločitve, ki krojijo našo prihodnost? Mi vemo, da so to ljudje, ki živijo tu, ne glede na to, od kod prihajajo," je sporočila škotska premierka. Pozvala je stranko, naj izkaže pripravljenost Škotske, da zavzame svoje mesto v "globalni družini neodvisnih držav", češ da je na robu pisanja zgodovine.

Britanski premier Boris Johnson sicer zavrača pozive k novemu referendumu, češ da je tisti leta 2014 to vprašanje uredil za eno generacijo.