Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče je odločalo na podlagi odmevnega primera evtanazije iz lanskega leta. Takrat je bila zdravnica oproščena nezakonitega ravnanja v zvezi z evtanazijo 74-letne ženske leta 2016, ki je trpela za Alzheimerjevo boleznijo. Bolnica je predtem podala željo po evtanazijo pred namestitvijo v dom z oskrbo, a obenem navedla, da želi sama določiti primeren čas.

Pred premestitvijo bolnice v tovrstno ustanovo je zdravnica odločila, da je v skladu z njeno predhodno izjavo čas za evtanazijo, kar sta potrdila še dva zdravnika.

Primer je bil deležen veliko pozornosti zaradi načina, kako je bila evtanazija izvedena, saj so ženski v kavo predtem resda dali pomirjevalo, a so jo morali njeni družinski člani med postopkom kljub temu fizično zadržati.

Veljati morajo stroga pravila

Tožilstvo je zdravnico obtožilo, da je evtanazijo izpeljala brez ustreznega predhodnega posvetovanja z bolnico, češ da se je ta morebiti premislila. Sodišča nižje stopnje so zdravnico oprostila nezakonitega ravnanja in tožilstvo je tožbo opustilo. Primer je bil zaradi pravne razjasnitve napoten na vrhovno sodišče.

To je danes odločilo, da lahko zdravnik pri ljudeh na napredovani stopnji demence izvede predhodno napisano prošnjo za evtanazijo. Mora pa to potekati v skladu s strogimi pravili, ki jih je glede evtanazije določila država, tudi zaradi neznosnega trpljenja pri bolniku in s potrditvijo še vsaj dveh zdravnikov.

Obvezen pogoj je tudi, da je bolnik za evtanazijo zaprosil, preden je bolezen napredovala do stopnje, v kateri ni mogel več izražati svoje volje.

Današnja odločitev vrhovnega sodišča je potrdila predhodne razsodbe sodišč nižjih stopenj, ki so se prav tako strinjala, da je 64-letna zdravnica delovala v skladu s postopki, ki jih določila vlada. Nizozemska je evtanazijo uzakonila leta 2002, kmalu zatem ji je sledila sosednja Belgija.