Nizozemska policija je preprečila večji teroristični napad. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Nizozemska policija je preprečila večji teroristični napad. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Moški, stari med 21 in 34 let, so po navedbah tožilstva nameravali izvesti napad z bombami in strelnim orožjem na dogodku in napad z avtomobilom bombo na drugi lokaciji.

"Osumljenci so si prizadevali pridobiti kalašnikovke, pištole, ročne granate, eksplozivne jopiče in sestavine za izdelavo več bomb," je po poročanju spletne strani DutchNews sporočilo tožilstvo.

Protiteroristične enote nizozemskih posebnih enot so sedmerico aretirale v mestu Arnhem, moški pa so med aretacijo posedovali manjše pištole.

Obveščevalne službe so policijo aprila letos obvestile, da namerava glavni osumljenec izvesti napad na "veliko prireditev na Nizozemskem z velikim številom žrtev".

Poskušali so se pridružiti skrajnežem
Trije med njimi so bili v preteklosti že aretirani, ko so želeli potovati v tujino in se pridružiti militantom, poroča BBC. Po navedbah tožilstva je vodja skupine 34-letni moški iraških korenin, ki je bil lani obsojen za poskus poti v tujino, da bi se pridružil t. i. Islamski državi v Siriji.

Državni koordinator za protiterorizem in varnost (NCTV) je za tamkajšnje medije sporočil, da aretacije odsevajo "realistično tveganje" napadov v državi. Stopnja teroristične ogroženosti je na Nizozemskem trenutno na četrti najvišji od petih stopenj.

Nizozemska policija "preprečila večji napad"
Nizozemska policija "preprečila večji napad"