Poklon žrtvam napadov pred bruseljsko borzo. Foto: EPA
Poklon žrtvam napadov pred bruseljsko borzo. Foto: EPA
Racija v Rotterdamu. Foto: EPA

Moški naj bi načrtoval napad v Franciji v imenu skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) in naj bi bil povezan z Redo Kriketom, ki so ga zaradi suma priprave terorističnega napada prijeli v četrtek blizu Pariza. S tem naj bi preprečili napad, ki je bil po navedbah policije že v sklepni fazi načrtovanja.

Na Nizozemskem prijetega Francoza naj bi po navedbah tožilstva v naslednjih dneh predali francoskim oblastem, ki so za osumljencem zaradi povezav z IS-om razpisale tiralico decembra lani.


Število žrtev se je povzpelo na 35

V torkovih napadih v Bruslju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 35 ljudi, je sporočila belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block. Kot je pojasnila, je 31 ljudi umrlo na prizoriščih napadov - mednarodnem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek - štirje pa v bolnišnicah, kjer so podlegli poškodbam. V bilanco žrtev niso všteti trije samomorilski napadalci.

V policijski operaciji v Rotterdamu so sicer v nedeljo prijeli še tri moške. Dva naj bi bila alžirskega rodu, stara 43 in 47 let, o tretjem prijetem podrobnosti še niso znane. Racijo so izvedli v dveh hišah v zahodnem delu mesta, pred tem pa so zaradi varnosti tamkajšnjih prebivalcev evakuirali več bližnjih hiš.

Še vedno iščejo osem moških
Praktično vsi osumljenci, ki jih je policija prijela po novembrskih napadih v Parizu in po torkovih v Bruslju, so francoski ali belgijski državljani, rojeni in odrasli večinoma po revnejših predmestjih obeh prestolnic.

Medtem pa evropske varnostne agencije še vedno iščejo najmanj osem osumljencev, za katere menijo, da so povezani z napadi IS-a v Parizu in Bruslju. Njihova imena so navedena na 11 strani dolgem varnostnem razglasu, ki je zakrožil med evropskimi varnostnimi agencijami 23. marca, dan po bruseljskih napadih.

Vsi razen enega osumljenca naj bi bili povezani bodisi z Abdelhamidom Abaaoudom, vodjo pariških napadov, bodisi s Salahom Abdeslamom, edinim preživelim med pariškimi napadalci, ki ga je policija aretirala v belgijski prestolnici štiri dni pred napadi v Bruslju.

Varnostni razglas daje dober vpogled v geografsko razširjenost IS-a v Evropi in potrjuje, da IS-u uspeva širiti svojo mrežo med v Evropi rojenimi spreobrnjenci v radikalni islam.