Nizozemski uradniki so ustrežljivo izvajali, kar so nemški okupatorji ukazali, je dejal premier Rutte (v sredini). Foto: EPA
Nizozemski uradniki so ustrežljivo izvajali, kar so nemški okupatorji ukazali, je dejal premier Rutte (v sredini). Foto: EPA

"Ker so med nami še zadnji preživeli, se v imenu vlade opravičujem za takratno ravnanje države," je na slovesnosti v Amsterdamu v spomin na osvoboditev nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz pred 75 leti dejal Rutte.

Nizozemski uradniki so storili premalo za zaščito judovskih rojakov pred preganjanjem in njihovo deportacijo, je v svojem govoru na slovesnosti v spomin na žrtve holokavsta dejal Rutte.

Uradniki so zelo ustrežljivo izvajali, kar so nemški okupatorji ukazali, storili so premalo, medtem ko je bila "skupina rojakov pod morilskim režimom izbrana, izključena in razčlovečena", je nadaljeval.

Bili so posamični primeri odpora, a to je bilo v celoti gledano premalo, Ruttejeve besede povzema nemška tiskovna agencija DPA.

"Naše državne ustanove niso ravnale kot varuhi pravice in varnosti," je zatrdil premier.
To je prvič, da se je predstavnik nizozemske vlade opravičil za ravnanje takratnih oblasti v povezavi s preganjanjem Judov med drugo svetovno vojno.

Doslej tega ni storila še nobena nizozemska vlada. Leta 2000 se je sicer vlada premierja Wima Koka opravičila za "hladen sprejem" preživelih Judov, ki so se po vojni iz nacističnih taborišč vrnili na Nizozemsko.

Nemčija je Nizozemsko, ki je bila nevtralna, zasedla leta 1940. Od približno 140.000 Judov, ki so takrat živeli na Nizozemskem, jih je preživelo le 38.000. Nizozemska vlada in kraljica Wilhelmina sta pred okupatorji pobegnili v Anglijo, še navaja DPA.