"Pričakovali smo, da bo donacija znašala pol milijona ali milijon evrov," je veliko presenečenje nad zneskom, ki ga je namenila Nemčija, izrazil Emile Schrijver, direktor amsterdamske judovske kulturne četrti, organizacije, ki obsega pet muzejev in ustanov v Amsterdamu.

Mesto rešitve 600 judovskih otrok
Nizozemski nacionalni muzej holokavsta je zaživel leta 2017 v nekdanjem semenišču, s pomočjo katerega so 600 judovskih otrok pretihotapili na varno iz sosednje stavbe, v kateri so bili pridržani. Starši teh otrok so bili pridržani v stavbi čez cesto – v gledališču Hollandsche Schouwburg, ki so ga nacisti preuredili v zbirno točko za deportacije.

Nekdanje semenišče. Foto: Wikipedia
Nekdanje semenišče. Foto: Wikipedia

Dve stavbi, združeni v en muzej
V prihodnjem mesecu bodo muzej zaprli za dve leti, saj bodo s prenovo semenišče in gledališče spremenili v en sam muzej. Prenova bo znašala približno 27 milijonov evrov, pri čemer je nizozemska vlada za projekt namenila vsaj 5,4 milijona evrov, poroča The Times of Israel.

Najvišja stopnja smrtnosti v zahodni Evropi
Nacistična Nemčija in njeni nizozemski pomagači so ubili približno 75 odstotkov nizozemskega predvojnega judovskega prebivalstva, približno 140.000 Judov. To je bila najvišja stopnja smrtnosti v zahodni Evropi, ki so jo okupirali nacisti. Zgolj 5.000 deportiranih nizozemskih Judov je preživelo. Število nizozemskih Judov pa od holokavsta dalje ostaja približno enako in znaša okoli 40.000.

Nekdanje gledališče. Foto: Wikipedia
Nekdanje gledališče. Foto: Wikipedia