Inšpektor Per Thomas Omholt. Foto: EPA
Inšpektor Per Thomas Omholt. Foto: EPA

37-letni državljan Danske je v sredo v kraju Kongsberg zahodno od prestolnice Oslo z lokom in puščicami v več napadih ubil pet ljudi ter še tri ranil.

Napad je močno pretresel mesto z 28.000 prebivalci, ki so po kraju v zadnjih dneh prižigali sveče in polagali rože v spomin na žrtve napada, štiri ženske in moškega, vsi so bili stari od 50 do 70 let.

Norveška policija je napad sprva obravnavala za teroristično dejanje z islamističnim nagibom. Od tega mnenja se zdaj oddaljujejo, poroča Deutsche Welle.

"Naše mišljenje je, da spreobrnitve v islam ni jemal zelo resno. S tem želimo povedati, da ni uresničeval oz. sledil tradiciji, ki je pogosta v tej kulturi in veroizpovedi," je na konferenci v soboto dejal policijski inšpektor Per Thomas Omholt.

"V prvih dneh preiskave se je najbolj okrepila domneva, da je ozadje napada bolezen," je še dejal Omholt.

Napadalec Espen Andersen Braathen, 37-letni danski državljan, ki je večino življenja živel v Kongsbergu, je trenutno pridržan v varovani zdravstveni ustanovi, kjer izvajajo psihiatrično oceno. Storilca neuradno še ni mogoče zaslišati. Omholt je v petek dejal, da je Braathen priznal umor žrtev, ni pa priznal krivde.

Psihiatrične preiskave v varovani zdravstveni ustanovi lahko trajajo do štiri tedne. Če bodo potrdili duševno bolezen, lahko napadalca čaka varovana psihiatrična oskrba namesto klasičnega zapora, je poročal BBC.

Novi norveški premier je položaj prevzel dan po napadu.
Novi norveški premier je položaj prevzel dan po napadu. "Vsi na Norveškem, od severa do juga in od vzhoda do zahoda, so globoko pretreseni nad tem, kar se je zgodilo tukaj," je dejal ob obisku Kongsberga v petek, kjer je položil cvetje v spomin na žrtve. Foto: EPA

Policiji poznan od leta 2015

Moški je bil sicer policiji poznan od leta 2015, ko se je spreobrnil v islam, označili pa so ga za "ranljivo osebo, ki bi se lahko radikalizirala", BBC povzema navedbe vodje protiteroristične enote Arneja Christiana Haugstoyla.

Leta 2017 je na družbenem omrežju objavil videoposnetek, v katerem je zatrdil, da je musliman in glasnik s svojim "poslanstvom". Policija ga je zaradi videoposnetka zaslišala in odločila, da ni skrajnež.

Policija preiskuje svoj odziv na napad

Policija je po napadu sprožila tudi preiskavo znotraj svojih vrst, in sicer glede odziva policije in varnostnih služb na napad. "Glede na resnost zadeve je zelo pomembno, da se vse pomanjkljivosti in napake hitro prepoznajo, da lahko takoj ukrepamo," je sporočila policija.

Norveški mediji so v svojem poročanju večkrat poudarili trajanje policijske operacije, preden so napadalca pridržali. Napadi v Kongsbergu so v trgovskem središču, na ulicah in več stanovanjih skupaj trajali okoli pol ure.

Policija med preiskavo domovanja napadalca. Foto: EPA
Policija med preiskavo domovanja napadalca. Foto: EPA

Napadalec pobijal po prvem soočenju s policisti

Policija se je z napadalcem prvič soočila šest minut po začetku napada, ko je nad policiste izstrelil več puščic in pobegnil, preden so ga čez pol ure aretirali. Policija je pojasnila, da je nastala zamuda, ko so prvi policisti na prizorišču poklicali okrepitve. Priznali so, da je napadalec takrat pobegnil in nato ubil pet ljudi, kar je najbolj množični umor na Norveškem v zadnjem desetletju.

Pripadniki norveške policije običajno niso oboroženi s strelnim orožjem, ki ga hranijo na policijskih postajah in v patruljnih vozilih. Ni jasno, ali so policisti ob prvem soočenju z napadalcem na sebi imeli strelno orožje, so pa bili izstreljeni streli ob aretaciji. Po napadu so vsem policistom po državi odredili nošenje strelnega orožja, niso pa spremenili nacionalne stopnje ogroženosti pred novimi napadi.