Kako se bo obnesel poskus sodelovanja desnosredinske ljudske stranke in levosredinskih Zelenih? Foto: Reuters
Kako se bo obnesel poskus sodelovanja desnosredinske ljudske stranke in levosredinskih Zelenih? Foto: Reuters

Ministri so prisegli pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom, ki jih je opozoril, da imajo Avstrijci od vlade velika pričakovanja. "Vlada bi se morala hitro, mirno in vestno lotiti dela in poskrbeti zlasti za zaupanje državljanov. To zaupanje državljanov ni samoumevno," je dejal.

Desnosredinski ÖVP ima v novi vladi v skladu z volilnim izidom največ ministrov, in sicer deset, ter še kanclerski položaj, levosredinskim Zelenim pa so pripadli štirje ministrski položaji. Predsednik Zelenih Werner Kogler bo postal podkancler, vodil pa bo tudi ministrstvo za šport.

Gre za prvo turkizno-zeleno koalicijo na zvezni ravni in prvo avstrijsko vladno ekipo, v kateri je več žensk kot moških. Zeleni so izmed držav Evropske unije del vladne koalicije tudi na Švedskem in Finskem.

Prisegla nova avstrijska vlada

Pri 33 letih že drugi kanclerski mandat

Kurz je že drugič prisegel kot avstrijski kancler, a je s 33 leti še vedno deset let mlajši od drugega najmlajšega kanclerja v zgodovini druge avstrijske republike. Dejal je, da bodo letos prioriteta njegove vlade davčne olajšave.

ÖVP in Zeleni so začeli pogajanja na začetku novembra, potem ko je ljudska stranka na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov, Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament. Sklenitev koalicijskega dogovora sta Kurz in Kogler naznanila 1. januarja zvečer. Koalicija ima v 183-članskem parlamentu 97 poslancev.

Novi ministri bodo posle prevzeli od prehodne vlade pod vodstvom kanclerke Brigitte Bierlein, ki je državo vodila od junija lani. Po propadu koalicije med ÖVP in svobodnjaki (FPÖ) zaradi afere Ibiza je namreč parlament Kurzu izglasoval nezaupnico.