Sebastian Kurz se vrača na kanclerski položaj. V prejšnjem mandatu je bil v koaliciji s svobodnjaki (FPÖ). Foto: EPA
Sebastian Kurz se vrača na kanclerski položaj. V prejšnjem mandatu je bil v koaliciji s svobodnjaki (FPÖ). Foto: EPA

"Obe stranki bi lahko uresničili glavne volilne obljube. To je dober program. Veseli nas, da bomo lahko delali za našo lepo deželo," je izjavil vodja ÖVP-ja in prihodnji kancler Sebastian Kurz, ki se vrača na kanclerski položaj. Konservativci in Zeleni, ki prvič vstopajo v zvezno vlado, so koalicijski sporazum sklenili v sredo. Zeleni bodo o koalicijskem sporazumu odločali na sobotnem kongresu. Pričakovati je, da bodo dogovor potrdili.

Ljudska stranka bo oblikovala vlado z Zelenimi

Če bodo Zeleni prižgali zeleno luč koaliciji, bi lahko Avstrija novo vlado dobila že na začetku prihodnjega tedna. Medtem se postavlja vprašanje, kaj bo v novi vladi prevladovalo. Bo to desna politična usmerjenost Ljudske stranke, ko gre za varnost in migracije, ali pa bo Avstrija res postala gonilna sila na področju boja proti podnebnim spremembam v Evropski uniji.

Kot je za Radio Slovenija z Dunaja poročala Petra Kos Gnamuš, bo po prvih napovedih Kurz zagotovo ostal zvest svoji politični liniji, ko gre za vprašanje boja proti nezakonitim migracijam in političnemu islamu.

"Kurz ima na vodilnih ministrskih stolčkih svoje ljudi"

Sorodna novica Avstrija dobiva s 35-letno Almo Zadić, rojeno v Tuzli, najmlajšo pravosodno ministrico

"Povečali bomo ekološke naložbe, kar bo v prihodnosti izboljšalo avstrijsko gospodarstvo. Strinjali smo se tudi, da bomo v prvem letu naredili prvi korak k spremembi ekološkega sistema in oblikovali delovno skupino za pripravo ekosocialne davčne reforme," je povedal 33-letni Kurz.

Kako se bo Avstrija želela uveljaviti v EU-ju – kot vodilna na področju boja proti podnebnim spremembam, ali pa bo poskušala uveljaviti predvsem svoje interese na področju migracij –, je za Radio Slovenija ocenil urednik zunanjepolitičnega uredništva Ape Štefan Vospernik: "Če si pogledamo, kdo je na vodilnih položajih, potem je čisto jasno, da bo to v bistvu desnosredinska vlada. Zvezni kancler ima na vodilnih ministrskih stolčkih še naprej svoje glavne ljudi. Zeleni v vseh vprašanjih glede EU-ja sploh ne igrajo nobene vloge."

V novem vladnem programu so tudi manjšine. "Znatno bomo povečali podporo avstrijskim narodnim skupnostim. Predvsem gre tudi za novo kodifikacijo prava na področju manjšinskega šolstva, topografije in manjšinskih jezikov," je za Radio Slovenija povedala poslanka stranke Zelenih Olga Voglauer.

Ljudska stranka potrdila nov vladni program