Raziskovalci italijanskega nacionalnega inštituta za zdravje so ob koncu lanskega leta odkrili genetske sledi virusa sars-cov-2 v vzorcih odpadne vode v Milanu in Torinu, januarja pa še v Bologni.

Italija sodi med države, ki jih je pandemija novega koronavirusa najbolj prizadela. Na zgornji fotografiji prizor s tržnice Rialto v Benetkah. Foto: Reuters
Italija sodi med države, ki jih je pandemija novega koronavirusa najbolj prizadela. Na zgornji fotografiji prizor s tržnice Rialto v Benetkah. Foto: Reuters

V raziskavi so preučili 40 vzorcev odpadnih voda od oktobra lani do februarja. Rezultate raziskave o prisotnosti virusa v decembru in januarju so potrdili v dveh različnih laboratorijih z dvema različnima metodama. Vsi vzorci pred decembrom so bili negativni.

Prva potrjena okužba sredi februarja
V Italiji so prvo okužbo z novim koronavirusom sicer potrdili šele v sredini februarja, in sicer v mestu Codogno, ki je jugovzhodno od Milana. Pred primerom v Codognu so sicer v Italiji zaradi koronavirusa obravnavali še kitajska turista. Z novimi odkritji pa bodo lažje razumeli kroženje virusa po državi. V okviru raziskave so potrdili še, da se lahko odpadne vode uporabijo kot orodje zgodnjega zaznavanja virusa v populaciji. Veliko primerov okužb namreč ni potrjenih, saj imajo številni blage simptome ali pa jih nimajo.

V začetku marca v karanteno celotna država
Italija je bila prva evropska država, ki jo je prizadel novi koronavirus, in prva, ki je dala v karanteno celotno državo. Vlada je sprva 21. februarja zaprla območje okoli Codogna, sledila so druga mesta v deželah Lombardija in Benečija, v začetku marca pa je morala v karanteno cela država. V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 34.500 ljudi.

Švedska in Francija: Prvi primeri že novembra lani?
Da je bil koronavirus verjetno prisoten že pred izbruhom v Evropi konec februarja, so potrdile tudi nekatere druge države. Švedska agencija za javno zdravje je maja sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Ugotovitve morajo še potrditi. Podobne domneve imajo tudi strokovnjaki v Franciji, ko so ponovno preučili nekatere primere respiratornih obolenj pred izbruhom koronavirusa.

Virus v Milanu prisoten že decembra