Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skupno so v Italiji od razglasitve pandemije 20. februarja našteli 34.514 smrti zaradi covida-19. Aktivno okuženih v državi je še 23.101, v bolnišnicah pa imajo 2867 bolnikov. V zadnjem dnevu se je rahlo zvišalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer s 163 na 168 bolnikov.

Medtem pa so italijanske oblasti predstavile podrobnosti nove sheme turističnih bonov, vredne 2,4 milijarde evrov, z njo želijo pomagati turističnemu sektorju, da se znova postavi na noge. Bone bodo v vrednosti do 500 evrov dobila gospodinjstva z nižjimi dohodki, ki imajo manj kot 40.000 evrov dohodkov na leto.

Enočlanska gospodinjstva bodo prejela bon v vrednosti 150 evrov, par 300 evrov, družine z enim ali več otroki pa 500 evrov.

Sorodna novica "Čas je, da spoznamo, zakaj je Slovenija ena najbolj priljubljenih destinacij na svetu"

Upravičenci bodo lahko bone porabili v Italiji za plačilo nastanitve, in sicer med 1. julijem in 31. decembrom. Ob plačilu bodo dobili 80-odstotni popust, preostalih 20 odstotkov pa bodo lahko uveljavljali naknadno pri davčnem uradu.

Italijani poleti ob 3,2 milijarde evrov

Turizem predstavlja okoli 13 odstotkov italijanskega BDP-ja, pandemija covida-19 pa je sektor spravila na kolena. To poletje naj bi izgubil 3,2 milijarde evrov prihodkov. Italija je meje za tuje turiste, a le Evropejce iz schengenskega območja, znova sprostila 3. junija.

Turistične bone sicer pozna tudi Slovenija in so eden nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega svežnja, ki ga je DZ sprejel konec maja.

Na voljo so vsem prebivalcem s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojenim do vključno leta 2002 v vrednosti 200 evrov, mlajšim pa v vrednosti 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoča od petka do konca leta za plačilo prenočitve ali prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.