S pekinških letališč so danes odpovedali več kot 1200 poletov, kar je 70 odstotkov vseh predvidenih. Pred zadnjim povišanjem števila okužb je v Pekingu minilo 57 dni brez lokalnega prenosa okužbe. Foto: Reuters
S pekinških letališč so danes odpovedali več kot 1200 poletov, kar je 70 odstotkov vseh predvidenih. Pred zadnjim povišanjem števila okužb je v Pekingu minilo 57 dni brez lokalnega prenosa okužbe. Foto: Reuters

Mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo mesta, kjer so danes potrdili 31 novih okužb z novim koronavirusom. Več kitajskih pokrajin je za ljudi, ki pridejo iz Pekinga, uvedlo karanteno.

Zaradi ponovnega izbruha okužb, povezanih z eno izmed tržnic mesa, zelenjave in sadja v Pekingu, so v 29 tamkajšnjih soseskah spet uvedli karanteno. V vsaj 27 soseskah so oblasti tveganje označile kot srednje veliko, v eni, ob tržnici, pa kot visoko.

Prebivalci sosesk s srednjim ali visokim tveganjem ne morejo zapustiti mesta. Prebivalci sosesk z nizkim tveganjem pa lahko, a morajo prej biti negativni na testu za novi koronavirus. Opraviti test pa je težko, poroča BBC. Na treh testnih točkah so dejali, da do julija ne bodo imeli testov. Pred drugimi točkami za testiranje so nastale vrste ljudi.

Norveške oblasti so medtem zatrdile, da losos iz Norveške ni vzrok za novi izbruh novega koronavirusa v Pekingu, povezan s tamkajšnjo tržnico. Virus so namreč zasledili na deskah za rezanje uvoženega lososa.


Norveški minister za ribištvo Odd Emil Ingebrigtsen je pojasnil, da so kitajski in norveški uradniki na torkovem srečanju ugotovili, da norveški losos ni bil vir virusa, ki so ga zaznali na pekinški tržnici mesa, sadja in zelenjave Šinfadi.


Lani je Kitajska uvozila okoli 23.500 ton lososovega mesa iz Norveške.

Oblasti so sicer začele testirati več deset tisoč ljudi, ki bi lahko bili povezani z novim žariščem okužbe, in sicer lastnikov stojnic in upravnikov vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan naj bi lahko testirali 90.000 ljudi.

Po neuradnih podatkih oblasti je tržnico Šinfandi, na kateri prodajo več kot 70 odstotkov vse zelenjave in sadja za Peking, od 30. maja obiskalo več kot 200.000 ljudi. Po poročanju BBC-ja jo vsak dan obišče več deset tisoč ljudi.

S pekinških letališč so danes odpovedali več kot 1200 poletov, kar je 70 odstotkov vseh predvidenih.

"Izjemno hude razmere"

"Razmere v prestolnici so izjemno hude," je v torek opozoril tiskovni predstavnik pekinških oblasti Šu Hedžjan. V zadnjih šestih dneh so v 21-milijonskem Pekingu potrdili 137 primerov okužb z novim koronavirusom.

V mestu so spet zaprli vse šole, učenci pa se vračajo k pouku na daljavo.

Že pred tem so mestne oblasti prepovedale skupinske športe, uvedle obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in prekinile turistična potovanja med kitajskimi pokrajinami.

Na Kitajskem, kjer so konec lanskega leta odkrili prve primere okužb z novim koronavirusom, so sicer širjenje bolezni v glavnem spravili pod nadzor, vendar pa so prejšnji teden v Pekingu odkrili nov niz primerov.